Enestuer giver ro og nærvær

På Regionshospitalet Gødstrup bliver langt de fleste patienter tildelt en enestue.

Enestuerne giver mere privatliv og nattero. Pårørende kan overnatte på samme stue og dermed være hos patienten hele døgnet. For personalet betyder enestuerne, at undersøgelser og behandlinger kan foregå på stuen, hvilket giver nærvær og koncentration i patientforløbet.

Via en tablet på stuen kan patienterne få information om sengeafsnittet og behandlingen. Tabletten kan også bruges til videoopkald til fx pårørende eller kontaktpersoner i kommunen.

Tabletten giver desuden adgang til TV og streamingtjenester, og til at bestille mad hele dagen via appen "Min Mad".

Læs mere om kostkonceptet i Gødstrup: Unikt koncept for patientmad har rundet 170.000 måltider (9.1.2023)

For at sikre den rigtige mad til hver eneste patient, bliver den enkelte patients ernæringstilstand vurderet ved indlæggelsen, hvorefter der ordineres en kostform og evt. diæt. Det er blandt retter, der falder inden for denne kostform eller diæt, at patienten kan vælge sin mad. Foto: Søren Braad Andersen, Kommunikation.

Mad, der passer til den enkelte

Indlagte patienter har brug for den rigtige mad for at komme sig bedst muligt. Et unikt kostkoncept i Gødstrup hjælper med dette.

Ved indlæggelse bliver den enkelte patients ernæringstilstand vurderet, hvorefter der ordineres en kostform og evt. diæt. Derefter kan patienten vælge sin mad blandt retter, der falder inden for denne kostform eller diæt. Maden kan bestilles på sengestuen og serveres inden for en halv time.

Det unikke ved kostkonceptet er, at patienterne får den mad, der passer til den enkelte, og at de kan spise det, de har lyst til, når de har lyst og sammen med dem, de har lyst til at spise sammen med.

Læs også Unikt koncept for patientmad har rundet 170.000 måltider (9.1.2023)

20230816_Ernæring sengeafd_8_1460px_E3A0606.jpg

Konceptet bygger på tæt samarbejde mellem sygeplejersker, kliniske diætister og det køkkenfaglige personale i hospitalets produktionskøkken og mange små afsnitskøkkener. Foto: Søren Braad Andersen, Kommunikation

Musik og meningsfulde øjeblikke

Musik kan både virke smertelindrende og afledende. På Regionshospitalet Gødstrup møder patienter og pårørende derfor jævnligt musik. For eksempel når frivillige spiller på flyglet i foyeren for de ventende og forbipasserende. Eller når lokale orkestre og kor holder julekoncerter til glæde for både patienter, pårørende og ansatte.

Men musik integreres også langt dybere i behandlingen på udvalgte afdelinger, blandt andet blandt fødende og intensivpatienter.

Læs mere om musik på hospitalet i:

Meningsfulde øjeblikke på Intensiv (23.06.2023)

Nu skal langsomme rytmer, dybe baslyde og lette harmonier hjælpe endnu flere gravide - både før, under og efter fødslen (28.10.2022)

Konservatoriestuderende Mikkel Winther spiller musik for Kirsten Juelsgaard Jensen og hendes datter, Marianne Duedal Rasmussen. Foto: Dorthe Gærup Nielsen, Kommunikation.

Fødestue, der beroliger

Otte af fødestuerne på Regionshospitalet Gødstrup er indrettet, så de omslutter den fødende af natur.

Parret kan selv vælge det landskab og lydbillede, de føler sig mest hjemme i og beroliges af. Alle landskaber er fra lokalområdet i de seks kommuner omkring hospitalet.

Konceptet er udviklet i et samarbejde mellem bl.a. jordemødre, en forsker i lys, en naturfotograf, en arkitekt og et teater. Se mere om kultur og sundhed på kultursomsundhedsfremme.dk.

Videoen fortæller, hvordan det er at føde på én af de nye fødestuer, og hvordan sundhedspersonalet oplever rummet. Videoen er optaget af Jesper Bach Thomsen.

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

En særlig sengestue giver ro

I et pilotprojekt har Urinvejskirurgisk Sengeafsnit testet, om man kan lindre delirium (forvirringstilstand) hos patienter ved at placere dem på en sengestue med en særlig atmosfære. 

Erfaringerne med stuen har været så gode, at afdelingen nu vil arbejde videre med en delirstue version 2.0. Målet er bl.a. at undersøge, om rummet kan forhindre, at patienterne kommer i dyb og langvarig delir.

Indretning af delirstuen var en del af "Arts in Health"-projektet; et samarbejde mellem sundhedspersonalet og kulturaktører. Projektet blev støttet af Region Midtjyllands Kultur og Sundhedspulje samt flere private virksomheder. 

Læs mere i:

Som at få et kram af rummet (30.10.2023)

Stuen, hvor pulsen falder (21.03.2024)

Grønne farver, gardiner, lamper i bløde former og et lydtapet af naturlyde, gør den særlige sengestue mere hjemlig og tryg. Foto: Søren Braad Andersen, Kommunikation.

Terapiterasser: et frirum i en svær tid

To sydvendte terapiterrasser skal give intensivpatienter og deres pårørende et frirum i en svær tid. Erfaringer viser, at muligheden for at komme ud i frisk luft også kan medvirke til, at patienter får livsgnisten tilbage og fornyet energi til genoptræning.

Terapiterrasserne bliver indrettet, så de tager højde for, at intensivpatienters bevægelighed kan være svært begrænset. Sanserne skal derfor kunne stimuleres fra liggende eller siddende stilling.

Det er en bevilling på samlet set 3 mio kr. fra Den A.P. Møllerske Støttefond og Ege Fonden (Vibeke og Mads Eg Damgaards Fond), der muliggør anlæggelsen af terapiterasserne.

Efter planen kan terasserne tages i brug i efteråret 2024.

Læs mere i: Terapiterrasser for intensivpatienter på vej til Regionshospitalet Gødstrup (01.02.2024)

Intensivsygeplejerske Birthe Husted og oversygeplejerske Dorthe Goul fra Operation og Intensiv, Regionshospitalet Gødstrup har været med til at søge midler til projektet. Foto: Søren Braad Andersen, Kommunikation.

Et pusterum i sanse- og nyttehaven

Sanse- og nyttehaven ved hospitalet er tænkt som et helende og afstressende uderum, der gør godt for både krop og sjæl. Med sanse- og nyttehaven kan personale, pårørende og patienter:

  • dyrke bæredygtige blomster, urter, grøntsager mm til hospitalets køkken
  • få et roligt pusterum 
  • være i grønne omgivelser ved fx genoptræning

En yderligere tanke med sanse- og nyttehaven er, at den på sigt kan bruges til at give udsatte borgere del i havearbejdet som en meningsgivende hverdagsaktivitet.

Sanse- og nyttehaven er støttet af Villum Fonden og forventes færdiganlagt i sommeren 2025.

Læs mere i: Stor donation fra Villum Fonden muliggør en sanse- og nyttehave på Regionshospitalet Gødstrup (03.05.2024)

Sygeplejefaglig direktør Rikke Degn og ernæringschef Lone Viggers ses her i det område bag hospitalet, hvor sanse- og nyttehaven skal ligge. Foto: Søren Braad Andersen, Kommunikation.

Leg i trygge rammer

Der fri adgang for alle til hospitalets udendørs legeplads. Legepladsen er indrettet, så der kan spilles bold, gynges og rutsjes. Man kan også bare slappe af på bænkene.

Legepladsen giver også mulighed for motoriske tests i forbindelse med behandlingen af børn og unge.

Find legepladsen via venterum A0 30 (fløj A, niveau 0 - rum 30.

Legepladsen er doneret af Vestjylland Forsikring.

Legepladsen er åben for alle. Efter kl 18.00 og i weekender skal man låne et adgangskort i Informationen i foyeren. Foto: Søren Braad Andersen, Kommunikation.

Minderitual for kræftpatienter

Minderitualet tager udgangspunkt i, at sygepleje også er at se det menneske, man har overfor sig og i tilfælde af et dødsfald, at hylde det liv, der var og drage omsorg for de pårørende. Foto: Paolo Impagliazzo.

I et samarbejde med skuespillerne Thue Lindhart og Kai Erik Bredhart samt arkitekt og designer Esben Bala Skoubo, har medarbejderne på Kræftafdelingen udarbejdet et minderitual, som danner grundlag for sygeplejerskernes håndtering af dødsfald på hospitalet.

Ritualet omfatter at gøre rummet hjemligt, trygt og roligt og i samarbejde med de pårørende at planlægge en afsked, hvor der vælges sange, digte eller andre tekster, som synges eller læses op af sygeplejersken eller musik, som afspilles under afskeden.

Minderitualet er en del af forprojektet til Arts in Health Biennalen og er støttet af Region Midtjylland.