"Som at få et kram af rummet"
Kan man lindre den farlige tilstand delir hos patienter ved at placere dem på en sengestue, med en særlig atmosfære? Det skal et pilotprojekt undersøge.
Personalet var mødt talstærk op til indvielsen af den nye delir-stue på Urinvejskirurgisk Sengeafsnit. Foto: Søren Braad Andersen, Kommunikation.
30.10.2023
Kan man lindre den farlige tilstand delir hos patienter ved at placere dem på en sengestue, med en særlig atmosfære? Det skal personalet på Urinvejskirurgisk Sengeafsnit finde ud af i de kommende måneder. Som en del af et pilotprojekt om sundhedsfremmende kunst på hospitalet, har de nemlig fået indrettet en sengestue, hvor farver, lyd og lys tilsammen skal skabe mere ro og tryghed for patienterne.
Der var masser af nysgerrige medarbejdere, da B618, den delir-lindrende stue, blev indviet torsdag d. 26. oktober. Men stuen er også noget helt specielt, for modsat alle andre sengestuer på det nye hospital, er væggene her grønne, der er gardiner og møbler med stof, og så er der mulighed for et lydtapet af naturlyde som eksempelvis fuglefløjt og en rislende bæk.
Indretning af stue B618 er en del af "Arts in Health"-projektet, der er et samarbejde mellem sundhedspersonalet og kulturaktører, og hvor formålet er at finde områder, hvor kunst og kultur kan bruges til at fremme sundhed og lindre fysisk eller psykisk smerte på danske hospitaler.
- Vi ved fra undersøgelser lavet af World Health Organization, at der er mange sundhedsfordele ved at se på det hele sansende menneske, forklarer Esben Bala Skouboe, der er arkitekt og leder for Arts in Health-projektet.
Grønne farver, gardiner og lamper i bløde former, skal, sammen med et lydtapet af naturlyde, gøre delir-stuen mere hjemlig og tryg. Foto: Søren Braad Andersen, Kommunikation
Patienter, pårørende og personalets projekt
Den delir-lindrende stue er blevet til i et samarbejde mellem en arkitekt og en lyddesigner, og så har personalet på afdelingen været med i processen helt fra starten. Det er personalet i Urinvejskirurgien, der har valgt at arbejde med temaet delir, fordi de ofte har patienter, der kommer i en den farlige delirøse tilstand, når de er indlagt med infektioner eller lignende.
Forarbejdet til projektet har blandt andet bestået i at interviewe patienter og pårørende, om hvad der skulle til, for at de kunne føle sig mere hjemme og trygge på stuen.
- Det har været en fed proces at starte med at spørge patienterne, hvad de følte, når de kom ind på en sengestue. Der var en dame, der sagde: ”Nu er jeg ikke så meget til at tale om følelser, men hvis jeg kunne få en grøn farve på væggen og noget natur ind på stuen, vil jeg være glad.”. Det må man sige hun har fået, fortæller en smilende Merete Haubjerg Sørensen, der er oversygeplejerske på Urinvejskirurgi. Hun fortsætter:
- Det har været et rigtigt spændende projekt, og vi har været med hele vejen. Det er ikke noget, der er kommet oppefra og ned. Vi ville gerne lave en blød og hjemlig fornemmelse for patienterne. Et rum der er mere varmt og imødekommende, og personalet er meget begejstret for resultatet. De kalder det "et blødere rum" eller "som at få et kram af rummet".
Oversygeplejerske Merete Hauborg Sørensen i samtale med en kollega. Foto: Søren Braad Andersen, Kommunikation
Stor velvilje til et nysgerrigt eksperiment
At placere stofmøbler og gardiner på et hospital, er noget der udfordrer de normale standarder for hygiejne, der er på et hospital. Men i forhold til at få et pilotprojekt som delir-stuen til at blive en realitet, har Merete Haubjerg Sørensen, oplevet stor velvilje hele vejen rundt.
- Det er et forprojekt, et nysgerrigt eksperiment, og velviljen har været kæmpestor ift. at prøve ting af. Vi er nogle steder fået lov til at gå lidt på kompromis med de standarder for hygiejne etc. der normalt er på et hospital. Vi har haft et rigtig godt samarbejde og fået stor hjælp fra vores tekniske afsnit og vores hygiejnesygeplejersker, fortæller hun.
Også fra omverdenen har velviljen til projektet været stor. Med et budget på kun 50.000 kr., doneret af Region Midtjyllands Kultur og Sundhedspulje, har det været nødvendigt med donationer fra private virksomheder for at få stuen klar. På den måde er en stor del af interiøret, møbler, lamper og gardiner, blevet doneret til projektet.
Afprøvning på patienterne
Nu står er rummet færdigt med farve på væggene, florlette gardiner, og lamper og knager i flot design - og ikke mindst en tablet, hvorfra man kan spille og mixe fem forskellige naturlyde optaget i det midt og vestjyske.
Derfor er næste skridt, at teste om rummets mere hjemlige atmosfære gør en forskel på rigtige patienter.
- Vi have de rette patienter ind på denne stue de næste måneder. De patienter, der allerede har svær grad af delir, kan vi ikke flytte. Men vi screener patienterne i hver vagt, og vil forsøge at flytte nogle af de patienter, der er let til middel delirøse ind på stuen, forklarer Merete Haubjerg Sørensen. Hun fortsætter:
- Det er en anden måde at behandle patienterne på. Hvor vi ellers forsøger at skærme de delirøse patienter mest muligt mod sanseindtryk, da de kan være meget følsomme overfor eksempelvis lys og lyd, kommer vi på stue B618 i højere grad til at styre hvilke sansestimuli, patienten får. Jeg tror ikke, det kommer til at helbrede delir, men jeg håber meget, det kan lindre det.
Om nogle måneder vil personalet foretage en række interviews med patienter og pårørende, der har været på stuen, og på den måde skal stue B618-projektet evalueres.