Sygeplejefaglig direktør Rikke Degn og ernæringschef Lone Viggers ses her i det område bag hospitalet, hvor sanse- og nyttehaven skal ligge. Foto: Søren Braad Andersen, Kommunikation.

03.05.2024

Drømmen om at skabe et uderum, som er helende og afstressende for patienter, pårørende og personale, og som har konkret nytteværdi i forhold til produktion af mad til patienter og personale, kan nu blive en realitet på Regionshospitalet Gødstrup.

 

Idéen har været på tegnebrættet i mange år, og hospitalets kantine, Havens Madhus, har for længst fået sit navn derefter. Nu er økonomien til en Sanse- og Nyttehave på Regionshospitalet Gødstrup faldet på plads, takket være en donation på ca. 4,6 millioner fra Villum Fonden.

Når sanse- og nyttehaven er færdiganlagt - forhåbentligt i sommeren 2025 - vil den være et sted, hvor patienter, pårørende og personalet kan få et pusterum fra hospitalets travlhed.

Haven kan også bruges som en aktiv del af behandlingen, eksempelvis når patienten skal genoptrænes. I haven vil der blive dyrket bæredygtige blomster, urter, grøntsager. m.m., og ønsket er desuden, at det skal være et sted, hvor udsatte borgere kan deltage i havearbejdet som en meningsgivende hverdagsaktivitet.

- Vi er virkeligt glade for den flotte donation, der gør dette projekt muligt. På det nye hospital i Gødstrup, arbejder vi hele tiden på at forbedre rammerne og udvikle nye muligheder for vores patienter, pårørende og personale. Det er vigtigt for os at se alle som hele mennesker, der har noget at bidrage med. Med sanse- og nyttehaven får vi nu en unik mulighed for at arbejde endnu mere med rummet omkring maden og måltidet, altså lade måltidet nære både krop og sjæl, siger sygeplejefaglig direktør Rikke Degn

For personalet i Afdelingen for Ernæring på Regionshospitalet Gødstrup vil nyttehaven også skabe konkret værdi for produktionskøkkenet. Der vil nemlig kunne høstes bæredygtige urter frugter og grøntsager, som kan supplere de indkøbte råvarer til produktionen af mad til indlagte patienter og i Havens Madhus til hospitalets øvrige brugere.

- Med sanse- og nyttehaven får vi mulighed for at tilføre en ekstra dimension til patienternes mad, nemlig at dele af den er hjemmedyrket. Derudover drømmer vi om, at blomster fra haven – både dem, der kan spises, og dem, der kan blive til buketter - kan finde vej ind i hospitalet, samtidig med at patienter og pårørende kan nyde en gåtur i haven, forklarer ernæringschef Lone Viggers.

Regionsrådets udvalg for bæredygtighed, teknologi og anlæg præsenteres for planerne på et møde i maj.