Konservatoriestuderende Mikkel Winther spiller musik for Kirsten Juelsgaard Jensen og hendes datter, Marianne Duedal Rasmussen. Foto: Dorthe Gærup Nielsen, Kommunikation.

Konservatoriestuderende Mikkel Winther spiller musik for Kirsten Juelsgaard Jensen og hendes datter, Marianne Duedal Rasmussen. Foto: Dorthe Gærup Nielsen, Kommunikation.

23.06.2023

Musik kan gøre en stor forskel, også for de mest syge patienter på hospitalet, nemlig dem, der er indlagt på intensiv. I disse uger er et projekt med intimkoncerter for intensivpatienter blevet implementeret, og efter sommerferien skal det køre fast - foreløbigt i et år.

På en stue på Intensivafsnittet i Gødstrup lyder blide toner fra en guitar. I en stol, forbundet til en respirator og en masse måleudstyr, sidder Kirsten Julsgaard Jensen, også kaldet Kiss. Hun lytter koncentreret, mens hendes datter, Marianne, holder hende i hånden.

Kirsten har været indlagt på Intensiv i flere uger, men nu er hun i bedring og ville gerne tage imod tilbuddet om at få en lille solokoncert, kun til ære for hende, hendes datter og den sygeplejerske, der passer hende.

Det er Mikkel Winther, der spiller på guitaren. Han er konservatoriestuderende på 2. år og med i projektet "Levende musik på Intensiv - Meningsfulde Øjeblikke", der lige nu er ved at blive implementeret på Regionshospitalet Gødstrup.

Kort fortalt handler det om at bringe levende musik ind på stuerne til de meget syge patienter på intensivafsnittet, for på den måde at give patienten og deres eventuelle pårørende en positiv oplevelse og en pause fra tanker om sygdom og død.

Ville have mere og mere

På stuen hos Kiss bliver Mikkel ved med at spille. Der er nemlig ikke et fast repertoire, men i stedet mærker han sig frem efter stemningen i rummet og hvad patienten gerne vil høre.

"Skal jeg spille en mere", spørger han efter hver nummer, og Kiss, der ikke kan tale på grund af respiratoren, nikker med smil i øjnene.

Det er kun anden gang, Mikkel spiller musik på Intensivafsnittet. Så for ham er det også en oplevelse, der er meget anderledes end at spille for et dansende publikum.

"Man får helt umiddelbar respons. Jeg har set patienter lukke øjnene og bare nyde musikken. Det er en stor ære på denne måde at være med til at lindre smerte. Det er fedt at være med til", fortæller Mikkel Winther og fortsætter:

"Her på stuen hos Kiss gav det glæde, og så var det dejligt, at der var plads til humor. Kisss ville gerne blive ved med at høre musik, så til sidste måtte jeg improvisere nogle numre. Det var, som om alt omkring os forsvandt, så det bare var os tre (patient, pårørende og musiker, red). Så kan man virkelig mærke, at musikken betyder noget for andre"

Efter en 6-7 numre melder trætheden sig hos Kiss, og den lille koncert rundes af med en spontan klapsalve og et hjerteligt farvel.

"Jeg kan se på mor, at hun synes, det var dejligt. Er du enig, mor?", siger Marianne Duedal Rasmussen, der har holdt sin mor i hånden under hele koncerten. Kirsten nikker bekræftende med hovedet, mens Marianne fortsætter:

"Det er som at komme ind i en anden verden, hvor man kan tænke på noget andet. Vi har spillet meget musik sammen på stuen. Musik betyder meget for os. Og musikeren her var virkelig var dygtig og god."

Målbare resultater

Ét er den umiddelbare glæde og ro, som musikken bringer patienten og de pårørende. Noget andet er de konkrete målbare resultater, som forskningsprojektet også viser.

Før projektet kom til Gødstrup har der nemlig været tre pilotprojekter på intensivafsnittene på Aarhus Universitetshospital. Her har de også målt patienternes data, som puls og blodtryk osv., mens der blev spillet levende musik.

"Vi kan se en klar kropslig reaktion på musikken. Musik påvirker vores hjerne og virker afledende. Det giver adspredelse og ro og gør, at vitale parametre reduceres. Sammenlagt med interviews af patienterne, kan vi se det giver en tankepause og en ro, som der ellers ikke er meget af på en intensiv-stue", fortæller Linette Thorn, der er intensivsygeplejerske og sammen med Margrethe Langer Bro fra Det Jyske Musikkonservatorie og Pia Dreyer, professor i Sygepleje, er ansvarlig for projektet på AUH. Hun fortsætter:

"Det er de flotte resultater på AUH, hvor vi kan se, at der virkelig gør en forskel for patient og pårørende, der gør, at projektet nu skal implementeres på alle andre hospitaler i Region Midtjylland."

Linette Thorn, der er intensivsygeplejerske, er medansvarlig for projektet på AUH.

Linette Thorn, der er intensivsygeplejerske, er medansvarlig for projektet på AUH.

Snart fast rutine i Gødstrup

For Birthe Husted, der er udviklingssygeplejerske på Intensivafsnittet i Gødstrup, betyder det meget, at musikken nu bliver en fast del af hverdagen.

"Patienterne er ofte bundet til stuen døgnet rundt, så musikken giver dem en pause med noget andet at tænke på og snakke om. Som et pust fra verden udenfor. Det er noget af det, der kan hjælpe dem med at få livsmodet tilbage", fortæller hun og fortsætter:

"Vi har oplevet, at patienter med delirium falder til ro under musikken. Så det er noget, der fanger dem på en eller anden måde. Og så giver det også et samtaleemne mellem sygeplejersken og patienten, der ikke handler om sygdom. For mig som sygeplejerske betyder det meget at kunne give denne ekstra ting til patienten. Vi ser jo også deres sygdom og lidelse, derfor er det dejligt at give dem noget godt."

Birthe Husted, der er udviklingssygeplejerske på Intensivafsnittet, står for implementeringen af projektet i Gødstrup.

Birthe Husted, der er udviklingssygeplejerske på Intensivafsnittet, står for implementeringen af projektet i Gødstrup.

Fakta: Resultater af musikundersøgelsen

  • 27 patienter i alderen 21-83 år deltog
  • Pulsen faldt med 5 pct.
  • Respirationsfrekvensen faldt med 13 pct.
  • Blodtrykket, MAP, faldt med 3,4 pct.
  • Smerteopfattelsen faldt med 32,2 pct.
  • Stressniveau faldt med 2 pct.