Vi har fokus på faglighed og tværfaglighed for at sikre den bedste kvalitet i alle forløb, ligesom vi vægter samarbejdet med børn, unge og familier højt.

Vi varetager pædiatrien i den vestlige del af Region Midtjylland. Der bor ca. 300.000 borgere i vores del af regionen. 

Vi har 36 senge i afdelingen fordelt på 2 sengeafsnit samt en akutmodtagelse og en klinik.

Sengeafsnit og akutmodtagelse Børn og Unge RHG

Afsnit for Syge Nyfødte og Tidligt Fødte modtager børn, der er født for tidligt (ned til uge 28) samt syge nyfødte og spædbørn om til 3 måneders alderen. Afsnittet har 15 sengepladser og samarbejder tæt med barsels- og fødeafsnit.

Børn og Unge Afsnit modtager børn fra spædbarnsalderen til og med 17 år. Afsnittet har 16 sengepladser til børn og unge med pædiatriske lidelser. Børn og unge, der bliver opereret eller skal observeres i regi af kirurgiske specialer (ØNH, mave-tarm, ortopædkirurgi), ligger også i afsnittet.

Børn og Unge Akutmodtagelsen er et døgnåbent tilbud (5 pladser), og modtager børn og unge med pædiatriske diagnoser til vurdering og ambulant behandling. 

Børn og Unge Klinik

Klinikken er opdelt i forskellige specialer/spor, alt efter barnets/den unges sygdom (allergi, diabetes, endokrinologi (hormonelle lidelser), nefrourologi (nyrer og urinveje), gastroenterologi (mave og tarm), neuropædiatri (nervesystem), neonatologi (nyfødte) samt socialpædiatri) samt almenpædiatri.

Personalet i klinikken arbejder tæt sammen med øvrige børn- og unge-afdelinger i regionen samt afdelinger i andre dele af landet ved sjældnere, svære og kroniske sygdomme. 

Uddannelses- og praktiksted

Vi er et stort uddannelsessted for medicinstuderende, yngre læger, sygeplejestuderende, jordemoderstuderende, lægesekretærelever, sundhedskoordinatorstuderende, terapeutstuderende samt falckredderelever. Børn, unge og familier vil derfor ofte møde nye ansigter i afsnit og klinikker.

Læger i Børn og Unge

Børn og Unge RHG har ca. 25 læger fordelt på speciallæger, læger i hoveduddannelse til henholdsvis pædatri og almen praksis samt læger i intro-stillinger. 

Læger på sengeafsnit og i Akutmodtagelsen

Afdelingen modtager på årsbasis omkring 5000 henvisninger, har omkring 5-6000 indlæggelser samt ser små 8000 ambulante børn og unge (baseret på tal fra 2021-22). Lægerne arbejder på vores to sengeafsnit, i Børn og Unge Akutmodtagelse samt i Børn og Unge Klinik (36 senge). 

Afsnit For Syge Nyfødte og Tidligt Fødte modtager præmature børn fra uge 28+0 og øvrige syge nyfødte og spædbørn op til 3 måneders alderen (15 pladser). 

Børn og Unge Afsnit modtager børn og unge fra spædbarnsalderen til og med 17 år (16 pladser). Afsnittet varetager pædiatrisk funktion og plejeopgaver for alle specialer til og med 17 år. Det lægefaglige ansvar for kirurgiske børn vil være i de respektive specialer (ØNH, mave-tarm, urologi, ortopædkirurgi etc.).

Børn og Unge Akutmodtagelsen, som er døgnåben for børn og unge med pædiatriske diagnoser har 5 pladser. Cirka 75 % af børnene/de unge udskrives efter en kort observationsperiode til hjemmet evt. med senere ambulant opfølgning.

Børn og Unge Klinik - specialer

Børn og Unge Klinik er opdelt i specialespor: allergi, diabetes, endokrinologi, nefrourologi, gastroenterologi, neuropædiatri, neonatologi, socialpædiatri og  almenpædiatri.

Vi arbejder i teams, og patienter får tilknyttet en patientansvarlig læge og/eller sygeplejerske. Teamet dækker ind for hinanden. Der er etableret astmaskole og diabetesskole. Vi har i samarbejde med Aarhus Universitetshospital regionsfunktion for Familieambulatoriet.  

Ledelsen er forankret ved oversygeplejersken og den organisatoriske overlæge i Børn og Unge Afsnittet, som samarbejder med  Afdelingsledelsen herom. Her diskuteres og besluttes emner omhandlende strategi, udvikling, faglighed og forskning.

Læger under uddannelse

Vi vægter et godt uddannelsesmiljø højt og har blandt andet følgende tiltag for at højne uddannelsen i afdelingen

  • Tværfaglig scenarietræning 1 gang om måneden. Her deltager sygeplejersker, bagvagt og forvagt og ind imellem også narkoselæger og narkosesygeplejersker
  • AP-specifik morgenundervisning 1 gang om måneden med fokus på praksisrelevante emner
  • Gennemgang af henvisninger i plenum
  • "Grej-leg" for speciallæger og uddannelseslæger i pædiatri 1 gang om måneden, eksempelvis respiratorindstillinger, procedurer mv.
  • HU-kompetenceevaluering 4 gange årligt, hvor HU-lægerne medbringer egne cases, som gennemgåes og drøftes i plenum med speciallæge
  • "Dagens case" dagligt i forbindelse med morgenkonference
  • Journalclub 1 gang om måneden i rotation mellem de forskellige subspecialer
  • Uddannelseseftermiddag for alle læger 2 gange årligt
  • Morgenundervisning 2 gange ugentligt, 1 gang om måneden med deltagelse af ekstern underviser
  • Superviserede ambulatorier for alle læger under uddannelse, hvor en speciallæge superviserer 2-3 uddannelseslæger
  • Parallelle ambulatoriespor med speciallæge (for introduktions- og HU-læger)

Herudover vejledersamtaler, mesterlære, tværfaglig feedback samt nem adgang til direkte supervision. 

Lægesekretærer i Børn og Unge

Sekretærgruppen i Børn og Unge består af ca. 16 lægesekretærer.

Sekretærerne arbejder i et sekretariatsfællesskab mellem pædiatri og obstetrik. Fællesskabet har en fælles sekretariatsleder. Hele lægesekretærgruppen er organisatorisk tilknyttet Børn og Unge. 

Børn og Unge har sekretærdækning fra kl. 07.30-21.30 på hverdage.

Sekretærerne er fysisk fordelt på

  • Afsnit for Syge Nyfødte og Tidligt Fødte
  • Børn og Unge Afsnit
  • Børn og Unge Akutmodtagelsen
  • Børn og Unge Klinik og pædiatrisk sekretariat
  • Klinik for Gravide og obstetrisk sekretariat.

Vi har som regel 2 lægesekretærelever/adm. sundhedskoordinatorstuderende ad gangen i afdelingen, og det er de elevansvarlige lægesekretærer, som planlægger deres forløb.

Lægesekretærernes opgaver

Sekretærerne har en central rolle i Børn og Unge og samarbejder tæt med mange faggrupper, både internt og eksternt.

Sekretærerne vægter et højt kompetenceniveau, medinddrages i mange arbejdsgange og beslutninger men arbejder også meget selvstændigt. Kompetenceniveauet fastholdes og udvikles gennem intern undervisning, ugentlige sekretærmøder samt kurser.

Dokumentationen foregår i EPJ (elektronisk patientjournal), og herudover benyttes Speechmax, som er et digitalt dikteringssystem. Denne elektroniske tilgang gør, at vi kan hjælpe hinanden på tværs.

Vi skriver notater efter lægers, sygeplejerskers, jordemødres og psykologens diktater og holder i øvrigt den elektroniske patientjournal up-to-date ved blandt andet at indskanne papirdokumenter, fejlrette m.m.

Vi besvarer hver dag opkald fra mange patienter og pårørende, andre hospitaler, praksislæger og kommunale instanser. Vi koordinerer patientforløbene, visiterer, konfigurerer arbejdsplaner, udarbejder brevskabeloner, laver fødselsregistreringer, skriver referater og meget andet. 

Vi står også altid til rådighed med praktisk hjælp og information for vores kolleger på tværs af alle faggrupper.

Sygeplejersker i Børn og Unge

Børn og Unge har ca. 80 sygeplejerske ansat. Sygeplejerskerne arbejder primært i et af afdelingens afsnit eller klinikken, men kan både planlagt og ad hoc arbejde/hjælpe til i ét af afdelingens øvrige afsnit.

Afdelingen har introduktions- og kompetenceplaner for nyansatte sygeplejersker. Disse planer tilpasses den enkelte ud fra de kompetencer, man har i forbindelse med ansættelsen. Der er løbende faglige konferencer, undervisning, træning og kompetenceudvikling gennem hele ansættelsen - mono- såvel som tværfagligt.

Børn og Unge er i øjeblikket uddannelsessted for sygeplejerskestuderende på 1., 3., 4., 5., 6. og 7. semester (ofte 2-6 studerende ad gangen). 2 kliniske vejledere i afdelingen varetager den overordnede vejledning af de studerende sammen med øvrige sygeplejersker og en overordnet uddannelsesansvarlig for sygeplejestuderende på hospitalet.

Ledelsen i det enkelte afsnit/klinik er forankret ved 2 oversygeplejersker samt organisatoriske overlæger. Disse sasmarbejdr tæt med Afdelingsledesen ift strategi, udvikling, faglighed og forskning.