Projektet er afsluttet


 

Formål

Det overordnede formål med dette projekt var at etablere den nødvendige viden om ulykker og sikkerhedspraksis i bygge- og anlægsbranchen (BA-branchen) til at kunne udvikle en teoretisk og databåren intervention rettet mod forebyggelse af arbejdsulykker, der ville blive afprøvet i et solidt videnskabeligt design i en interventionsundersøgelse.

Det var projektets specifikke formål at:

  • Afdække årsager til arbejdsulykker i BA-branchen (delprojekt C)
  • Undersøge udviklingen af risikoforståelse og sikkerhedspraksis i BA-branchen hos både lærlinge og erfarne arbejdere (delprojekt A+B)
  • Udvikle en interventionsstrategi rettet mod forebyggelse af arbejdsulykker, med henblik på iværksættelse af en interventionsundersøgelse i forlængelse af undersøgelsens resultater (hovedprojektet)

Det har i både dansk og international sammenhæng været svært at nå frem til forebyggelsesmetoder, der har vist sig effektive i BA-branchen.

Nærværende projekt søgte at skabe det nødvendige vidensgrundlag til at udvikle en empirisk og teoretisk funderet interventionsstrategi specifikt tilpasset BA-branchen. Dette blev gjort ved at kombinere epidemiologisk kvantitative analyser af skadebesøg på danske skadestuer med kvalitative dybdestudier af læring i forhold til risikoforståelse og sikkerhedspraksis hos lærlinge og i etablerede firmaer/sjak.

Det samlede projekt bestod af et hovedprojekt og 3 delprojekter. Interventionsstrategien blev udviklet i hovedprojektet ud fra en integration af den viden, delprojekterne fremkom med.

De 3 delprojekter

Multicasestudier af 6 mindre håndværksvirksomheder samt 6 byggesjak

Risikoforståelse og sikkerhedsprakisis hos tømrerlærlinge (ph.d.-projekt)

Epidemiologiske analyser af ulykkesdata

Resultater

Læs nyheden:

Ny viden: Når det går stærkt i byggesektoren

Læs rapporten:

Ulykker og sikkerhedspraksis i Bygge- og Anlægsbranchen SIBA-projektet

Læs de videnskabelige artikler:

The effect of enterprise size on the risk of hospital treated injuries among all male manual construction workers in Denmark, 2000-2006 (pdf; udgivet i Safety Science Monitor, issue 1, article 2)

Negotiating safety practice in small construction companies

The relationship between macroeconomic and industry-specific business cycle indicators and work-related injuries among Danish construction workers

A Sense of Security: Carpentry Apprentices Handling Uncertain and Dangerous Work Tasks

Work injury trends during the last three decades in the construction industry

 

 

Kontakt

Kent J. Nielsen Kent J. Nielsen

Kent J. Nielsen

Seniorforsker, ph.d., psykolog

Tlf. 2267 1399

E-mail: kennie@rm.dk

Kontakt via LinkedIn

Læs mere om Kents forskning (link til forskerprofil)