20221031_Anne_Mette Ørgaard kop tud2_1200px__E3A9351.jpgErgoterapeut Anne-Mette Ørgaard, med sin opfindelse SynkLet-låget. Foto: Søren Braad Andersen, Kommunikation

Innovation, når det er bedst og direkte kommer patienterne til gode. Det er SynkLet-låget et godt eksempel på. Ergoterapeut på Regionshospitalet Gødstrup, Anne-Mette Ørgaard, så et problem, fik en idé og med lidt hjælp, er den nu ved at blive testet på forskellige afdelinger på hospitalet.

 

03.11.2022

- Tudekoppen er farlig... i hvert fald hvis du lider af dysfagi (i dagligt tale synkebesvær). Den er farlig, fordi der kommer for meget væske for hurtigt, og det øger risikoen, for at patienter med synkebesvær får væsken galt i halsen, og det kan i værste fald give lungebetændelse.

Så tydeligt kan det siges, når ergoterapeut Anne-Mette Ørgaard fortæller, hvordan hun fik ideen til at udvikle sit eget SynkLet-låg til patienter med synkebesvær.

En grundig gennemgang af eksisterende produkter på markedet viste nemlig, at der ikke var alternativ til tudekoppen, der både var sikkert for patienten, til at håndtere for personalet og som kunne leve op til de høje standarder til hygiejne, der er på et hospital.

 

Opfundet i privaten

Det er nu 3 år siden, at manglen på alternativer fik Anne-Mette Ørgaard, satte sig for selv at udvikle et silikonelåg, der passer til de fleste glas og kopper.

For sine private penge og med hjælp fra sin mand, fik hun købt en 3d-printer og så gik jagten på den perfekte form på låget ellers i gang.

- Min mand er ingeniør, og han arbejder til dagligt med 3d print og tekniske tegninger, så med hans hjælp kunne vi få prøvet nogle designs af, der nedsætter hastigheden af væsken, så det bliver muligt for dysfagi-patienter at håndtere tyndere væsker og som giver så naturlig en drikkeposition som muligt. Målet har været, at give så mange patienter som muligt mulighed for selv at drikke af et glas eller en kop, forklarer Anne-Mette Ørgaard.

Resultatet af udviklingsarbejdet blev to silikonelåg, som minder en del om låget til en take-away kop.

Det ene låg er til patienter, som ikke nødvendigvis har dysfagi, men som tidligere har drukket af en tudkop, og den anden er specialudviklet til dysfagi-patienter. 

- Udformningen af lågene er også et forsøg på at lave et hjælpemiddel som ikke ligner et hjælpemiddel, for mange patienter kan ikke lide, at vise deres behov for et hjælpemiddel, forklarer Anne-Mette Ørgaard.

 

Fik 80.000 i udviklingsstøtte

Men ét er at stå med en prototype, noget andet er at få sat en prøveproduktion i gang, således at produktet kan blive testet af de relevante patienter på hospitalets afdelinger.

Til dette fik Anne-Mette Ørgaard hjælp fra hospitalets Innovationsafdeling, der både kunne hjælpe med ansøgninger om midler til udviklingsprojektet og med kontakten til et firma, der kunne sætte en prøve-produktion på 50 SynkLet-låg i gang.

Sidste år blev projektet således tildelt 80.000 kr. i støtte fra Region Midtjyllands Sundhedsinnovationspulje, og nu er de første SynkLet-låg ved at blive testet i stor skala på mange forskellige afdelinger på hospitalet.

"Jeg er virkelig stolt af det her projekt. Jeg havde aldrig troet, at jeg som ergoterapeut kunne komme til at stå bag sådan et projekt. Jeg har heldigvis haft mange mennesker, der har hjulpet mig. både i innovationsafdelingen og både afdelingsledelsen og hospitalsledelsen, fortæller hun.

Nu venter Anne-Mette Ørgaard i spænding på svar på endnu et par ansøgninger om midler, som skal muliggøre at småfejl ved SynkLet-låget bliver rettet, og en ny portion af låget kan produceres, så det kan testes endnu bredere på hospitalet i Gødstrup og eventuelt også på andre hospitaler i Region Midtjylland.      

Læs mere her: Smarte og innovative digitale løsninger i Region Midtjylland - Region Midtjylland (rm.dk)