- Forskning i RH Gødstrup-ansattes mentale trivsel skal klæde ledere på til store forandringer

 

Seniorforsker og projektleder Louise Møller Pedersen og en af projektets videnskabelige medarbejdere, Martin Brygger fra Institut for Sociologi og Socialt Arbejde på Aalborg Universitet, glæder sig til at indsamle data om personalets mentale trivsel efter indflytningen til Gødstrup. Foto: Søren Braad Andersen.


11.10.2022

Alle ansatte tilknyttet Regionshospitalet Gødstrup har primo oktober fået tilsendt et spørgeskema til deres arbejdsmail af et forskerhold, der vil undersøge stemningen efter flytningen til Gødstrup.

Alle hospitalsansatte i Gødstrup er udgangspunktet for et flerårigt forskningsprojekt, hvor et forskerhold fra Aalborg Universitet og Regionshospitalet Gødstrup har fulgt udviklingen i den mentale trivsel før og under flytningen fra de tidligere hospitaler i Hospitalsenheden Vest.

Nu spørger forskerne ind til stemningen godt 6 måneder efter indflytningen: 

- Vi måler både på de ansattes mentale trivsel og den selvoplevede kvalitet af sundhedsydelserne herunder om de ansatte føler, at de har mulighed for at udføre deres arbejdsopgaver i en tilfredsstillende kvalitet. For sygeplejersken kan det ofte være relationen med patienten - om patienten smilede, og om der var tid nok til samtalen, plejen og omsorgen, forklarer seniorforsker og projektleder Louise Møller Pedersen, fra Regionshospitalet Gødstrup og Institut for Sociologi og Socialt Arbejde på Aalborg Universitet.

Alle ansatte ved RH Gødstrup inviteres om bord i undersøgelsen

Undervejs i forskningsprojektet har alle hospitalsansatte tre gange mellem 2018 og 2021 fået tilsendt spørgeskemaer til deres arbejdsmail med mulighed for at udfylde dem i arbejdstiden.

En høj svarprocent gør nemlig, at forskerne kan måle flytningens effekt på de ansattes mentale sundhed. Desuden undersøges de ansattes perspektiv på kvaliteten af hospitalets sundhedsydelser før, under og efter udflytningen/over tid.

- Vi spørger al personale, fra lægen og sygeplejersken til servicemedarbejderen og økonomikonsulenten på sygehuset, fordi det er vigtigt, at vi får en nuanceret og bred repræsentation af de ansatte i undersøgelsen. Faktisk skal vi som minimum opnå 40 pct. besvarelse blandt de ansatte, og vi vil gerne gøre det nemt for dem at besvare spørgeskemaet.

Resultater af tidligere spørgeskemaundersøgelser overrasker positivt

Foreløbig har resultaterne af de tidligere spørgeskemaundersøgelser mellem 2018 og 2021 overrasket seniorforsker og projektleder Louise Møller Pedersen.

På trods af COVID-19 har vores resultater vist, at medarbejdernes mentale sundhed forud for flytningen har ligget over landsgennemsnittet, og at langt de fleste medarbejdere på forhånd har været positive omkring flytningen. De glædede sig faktisk over hele linjen til at flytte. Det var kun godt at se, for en høj mental sundhed giver et langt bedre udgangspunkt for at håndtere forandringer, siger Louise Møller Pedersen.

Herudover, tilføjer Louise Møller Pedersen, har forskerne fra Aalborg Universitet gjort et spændende fund i forhold til forholdet mellem de ansattes mentale sundhed og kvaliteten af hospitalets sundhedsydelser.

- Det er meget interessant, at det lader til at være det gode samarbejde med kolleger uden for afdelingen, der er vigtigst for medarbejdernes gode mentale sundhed. Og i den kommende tid vil vi belyse sammenhængen mellem de ansattes mentale sundhed og kvaliteten af hospitalets sundhedsydelser, siger Louise Møller Pedersen.

Hvordan går det så nu?

Tilbage i marts 2021 blev det seneste spørgeskema fra forskerne på Aalborg Universitet sendt ud til alle ansatte i Hospitalsenheden Vest. Nu er tiden kommet til at undersøge, om de ansattes positive stemning omkring flytningen har varet ved.

Det er således et stort forskningsmæssigt benarbejde, der står for døren af forskerholdet fra Aalborg, der ud over Louise Møller Pedersen består af videnskabelig assistent, cand.scient.soc., Martin Brygger Andersen, som udover at være tilknyttet forskningsprojektet, også er videnskabelig assistent på Institut for Kultur og Læring på Aalborg Universitet.

Herudover er Emil Damsgård Thomsen, som har været studentermedhjælper på projektet siden juli 2021, og som snart kan kalde sig færdiguddannet sociolog, blevet tilknyttet projektet med start 1. oktober.

Forskning i den mentale trivsel skal klæde ledere på til store forandringer

Den 7. oktober 2022 har alle ansatte ved Regionshospitalet Gødstrup  fået tilsendt et nyt spørgeskema til deres arbejdsmail.

Spørgeskemaet er en del af det sidste kapitel i forskningsprojektet, og mange af spørgsmålene er de samme som i de forgangne spørgeskemaundersøgelser.

Herudover vil der også blive lavet kvalitative interviews efter aftale med ledere og ansatte fra syv udvalgte afdelinger på Regionshospitalet Gødstrup.

Det nye denne gang er, at forskerne undersøger, hvad der har positiv indflydelse på de ansattes trivsel efter indflytning.

- Der er virkelig mange ting, som skal fungere på et sygehus. Derfor er vi rigtig spændte på at få de ansattes perspektiv på, hvordan det så er gået efter indflytningen, og om de fik indfriet deres forventninger, eller om billedet har flyttet sig siden sidste måling, siger Louise Møller Pedersen, der tilføjer, at den nye viden til syvende og sidst både vil komme de ansatte på Regionshospitalet Gødstrup og hele samfundet til gode:

- Vi har en rapport der viser, at det er meget hårdt at flytte for de ansatte i en organisation, og med den nye viden der kommer ud af undersøgelsen, vil vi kunne komme med konkrete anbefalinger til ledere og beslutningstagere, der står med et stort ansvar over for medarbejdere i det danske sundhedsvæsen, der er under massiv forandring i disse år.