20221110_Anne Højager Nielsen og Anne Hammer1_1200px_KE3A9923.jpgAnne Højager Nielsen, forskningsansvarlig sygeplejerske på Operation og Intensiv og Anne Hammer, forskningsansvarlig overlæge, på Kvindesygdomme og Fødsler, skal arbejde tæt sammen om forskningsprojektet

11.11.2022

Bevilling på 1.000.000 kr. fra Region Midtjyllands Forskningsfond muliggør nu forskning i hvordan patienterne kommer sig efter en ambulant Operation

 

- Hvordan går det dig efter din operation?

Det spørgsmål vil mange patienter fra Regionshospitalet Gødstrup få i løbet af 2023, når et stort forskningsprojekt, om hvordan og hvor hurtigt patienter kommer sig efter en ambulant operation, går i gang.

Region Midtjyllands Forskningsfond har nemlig bevilget 1.000.000 kr. til forskningsansvarlig sygeplejerske på Operation og Intensiv, Anne Højager Nielsen, og de penge skal blandt andet skal gå til et nyt forskningsprojekt, der skal undersøge, hvordan patienterne har det, når de er kommet hjem efter en ambulant operation.

- Vi får flere og flere ambulante operationer, fordi mange af de kirurgiske forløb er omlagt, så de er mere effektive. Det er jo godt, men det betyder også, at det er andre patienttyper, der i dag opereres ambulant end tidligere. Derfor er vi meget optaget af at finde ud af, hvordan det går patienterne, når de er kommet hjem efter operationen, forklarer Anne Højager Nielsen, og fortsætter.

- Vi vil blandt andet gerne vide om patienterne oplever smerter eller kvalme, er de kede af det eller ængstelige, og i hvor høj grad kan de genoptage deres normale liv?

Database med patienternes egne vurderinger

Det er patienternes egen vurdering af deres velbefindende efter operationen, der via et spørgeskema systematisk vil blive inddraget i en database til brug for fremtidig forskning.

- Det er vigtigt at vide, hvordan patienterne har det, sådan vi kan se om nye arbejdsgange eller ny medicin eller bedøvelsesmidler påvirker patienternes velbefindende og bedringsproces efter operationen, forklarer Anne Højager Nielsen.

I første omgang er det patienter fra hospitalets afdelinger for Kvindesygdomme og Ortopædkirurgi, der vil blive inddraget i forskning projektet.

- Det er vigtigt for os at vide, om vores operationspatienter føler sig velbehandlede, velinformerede og trygge efter en ambulant operation. Patienterne udskrives ofte få timer efter et indgreb og har derfor ikke den samme kontakt til sundhedsfaglige som indlagte patienter, siger Anne Hammer, der er forskningsansvarlig på Kvindesygdomme og Fødsler 

Forskningsprojektet forventes at starte ved årsskiftet, skal vare i tre år og gennemføres bl.a. i samarbejde med oversygeplejerske Annemette Lindberg Strømgaard, udviklingssygeplejerske Tina Tang Fredenslund og afsnitsoverlæge Christian Viggo Nielsen, alle fra Operation og Intensiv på Regionshospitalet Gødstrup. Herudover deltager professor Torben Bæk Hansen, Ortopædkirurgi, forskningsansvarlig overlæge Anne Hammer, Kvindesygdomme og Fødsler samt kvalitetskonsulent Eva Natalia Glassou, Staben også i projektet.