Forskningsstrategi og temaer
Find oversigt over de områder vi forsker indenfor og læs om forskningsområdernes nødvendige kompetencer og færdigheder.
Forskningsstrategi
Afdelingens forskningsmission er at udvikle såvel den kliniske lægefaglige som den sygeplejefaglige forskningsaktivitet.
Basalt hersker det frie forskningsinitiativ, dog med særligt fokus på hyppige og almindelige øre-næse-halssygdomme, behandlinger og procedurer.
Platform
Hensigten er at etablere en robust forskningsplatform med såvel bredde som dybde i aktiviteterne for at sikre sammenhæng og kontinuitet i forskningen over tid. Forskningsaktiviteterne er forankret i:
- En stab af videnskabelige medarbejdere (klinisk sygeplejespecialist, professorsekretær, bioanalytiker, talent/forskningsårsstuderende, ph.d.- studerende, post docs og klinisk professor).
- Afdelingens speciallæger, læger under uddannelse og sygeplejersker. Dette for at sikre kliniknær forskning samt implementering af forskningsresultater i det daglige kliniske arbejde - og for at undgå at forskningsaktiviteterne bliver en separat og isoleret funktion uden sammenhæng og kontinuitet med afdelingens øvrige funktioner.
Der afholdes jævnlige forskningsstrategimøder mellem afdelingsledelsen og den kliniske professor for at koordinere klinisk aktivitet og forskning samt for at implementere nye tiltag.
Formidling
Med hensyn til formidling af forskningsaktiviteterne er målet at publicere 10-15 peer-reviewed artikler årligt, foruden at give ca. 10 præsentationer i form af foredrag eller postere ved nationale eller internationale konferencer/symposier.
Den kliniske professor udarbejder sammen med professorsekretæren to årlige nyhedsbreve/en samlet årsrapport til orientering om afdelingens forskning. Dette præsenteres dels her på afdelingens hjemmeside, dels på hospitalets og NIDO’s hjemmesider.
Core facilities
Der er etableret en række core facilities mht. databaser, litteratursøgning, statistisk bearbejdning af data og forskningsjura.
Samarbejder
En væsentlig faktor i afdelingens forskning er samarbejde med andre specialer, Aarhus Universitet, internationale partnere, praksis-sektoren og industrien. Afdelingsledelsen og den kliniske professor har ansvar for at formidle disse kontakter.
Kompetenceudvikling
For at sikre kompetenceudvikling inden for det videnskabelige arbejde afholder afdelingen en månedlig Journal Club for alle ansatte og to årlige workshops om forskningstræning.