Undersøgelse af højt blodtryk hos børn

Op mod 68.000 danske børn og unge har uopdaget forhøjet blodtryk. Forhøjet blodtryk giver kun svage og uspecifikke symptomer, og i Danmark får børn ikke målt deres blodtryk til børneundersøgelser.

Der er et problem, at tilstanden er underdiagnosticeret, fordi ubehandlet forhøjet blodtryk blandt børn og unge giver øget risiko for hjertekarsygdom og kronisk nyresygdom senere i livet.

Disse følgesygdomme ville kunne forebygges ved tidlig diagnosticering og korrekt behandling allerede i barndommen/ungdommen.

10.000 skolebørn inviteres med

Dette forskningsprojekt skal undersøge forekomsten af forhøjet blodtryk blandt danske skolebørn, fastlægge grænser for normalt blodtryk blandt danske børn og dermed bidrage til vurdering af behovet for et nationalt screeningsprogram på området

I skoleåret 2026/2027 inviteres 10.000 danske skolebørn til deltagelse i projektet. Blodtryksmålingerne foretages af kommunale skolesundhedsplejersker på danske folkeskoler i Region Midtjylland og Region Nordjylland.

Resultaterne forventes at blive offentliggjort i slutningen af 2027.

Denne hjemmeside opdateres løbende i planlægningsprocessen.

Fakta om forskningsprojektet

Projektets titel: "The CHECK study: Cardiovarcular Helth Effect of Childhood Hypertension"

Projektet udgår fra Forskningsenheden ved Børn og Unge, Regionshospitalet Gødstrup og udføres i samarbejde med blandt andre:

  • Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet
  • Børn og Unge, Aarhus Universitetshospital
  • Børn og Unge, Aalborg Universitetshospital
  • Harvard Medical School, Boston, USA
  • Skoler og sundhedsplejersker i Region Midtjylland og Region Nordjylland

Læs mere i nyheden: Ny forskningsbevilling til forskning i forhøjet blodtryk hos børn og unge - Fagperson Regionshospitalet Gødstrup