Projektet er afsluttet


 

Titel

Integreret voldsforebyggelse. Et randomiseret kontrolleret interventionsstudie til forebyggelse af vold og trusler i psykiatrien og kriminalforsorgen.

Baggrund og formål

Når en fængselsbetjent bliver truet eller udsat for vold, er det ikke nok at kigge på hans arbejdsrutiner, hvis man vil forebygge overgrebene. Hans leder skal også under lup.

Forskningsprojektet Integreret Voldsforebyggelse tog udgangspunkt i en ny tilgang til forebyggelse af vold og trusler i psykiatrien og Kriminalforsorgen, der inddrager både medarbejdere og ledelse. Tanken er, at medarbejdere og ledelse i fællesskab kan blive bedre til at forebygge og håndtere vold og trusler på arbejdspladsen. 

Projektet koncentrerede sig om psykiatrien og Kriminalforsorgen, fordi disse brancher har store udfordringer med vold og trusler. Ifølge en ny undersøgelse har 83% af medarbejdere i psykiatrien oplevet trusler og 62% vold inden for det seneste år. I Kriminalforsorgen har 69% af medarbejderne oplevet trusler og 25% vold.

Målet med forskningsprojektet var at afgøre, om metoden Integreret Voldsforebyggelse forbedrer arbejdspladsernes voldsforebyggelse. Derudover skulle projektet munde ud i praksisrettede redskaber til at arbejde med forebyggelse af vold i Kriminalforsorgen og psykiatrien. 

Støtte

Projektet var støttet af Arbejdsmiljøforskningsfonden og løb fra januar 2017- juli 2020.

Samarbejde

Projektet var et samarbejde mellem Arbejdsmedicin Herning Hospitalsenheden Vest, Københavns Universitet og Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Resultater

Se rapporten Integreret Voldsforebyggelse. Et interventionsstudie til forebyggelse af vold og trusler i psykiatrien og Kriminalforsorgen

Se nyhederne

Kriminalforsorgen udvider samarbejdet med Arbejdsmedicin

Nye redskaber til forebyggelse af vold og trusler

Download værktøjet

Projektet har udviklet et værktøj til arbejdspladser, der ønsker en velafprøvet og systematisk metode til samarbejde om voldsforebyggelse.

Læs mere om værktøjet og download drejebog, powerpoint-præsentation og skemaer klar til brug

Kontakt

Lars Peter Sønderbo Andersen Lars Peter Sønderbo Andersen

Lars Peter Sønderbo Andersen

Seniorforsker, ph.d. og psykolog

Tlf. 2346 0879

E-mail: laande@rm.dk

Kontakt via LinkedIn 

Læs mere om Lars Peters forskning (link til forskerprofil)

Dorte Raaby Andersen

Forsker, ph.d. og sociolog

Tlf. 2083 5202

E-mail: doteader@rm.dk

Kontakt via LinkedIn 

Læs mere om Dortes forskning (link til forskerprofil)