20230928_Iben Strøm Darfelt_1_1460px_E3A2955.jpg

Foto: Søren Braad Andersen.
Tekst: Merete Friis Jeppesen.

02.10.2023

Er der tid til palliativ behandling af patienter, der indlægges på et Intensivafsnit med akut kritisk sygdom - og hvad skal der til? Det er afdelingslæge Iben Strøm Darfelt ved at undersøge. På Forskningens Dag præsenterede hun de første resultater.

Iben Strøm Darfelt arbejder til dagligt som anæstesilæge på Operation og Intensiv på Regionshospitalet Gødstrup. Hun er også tilknyttet Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet som ph.d.-studerende.

I den forbindelse arbejder hun på et ph.d.-projekt, hvor hun sammen med forskere fra hele Skandinavien undersøger, om der er tid nok til at yde palliativ behandling til patienter, der indlægges på intensiv med akut opstået kritisk sygdom. Og i så fald, hvad der skal til for at yde den bedst mulige behandling hen mod livets afslutning for patienten.

Mulighed for at formidle og netværke gør Forskningens Dag til noget særligt

Iben Strøm Darfelt har før været med på Forskningens Dag, hvor hun har set andre forskere præsentere deres projekter. I år var det dog første gang, at hun selv skulle formidle sin forskning, hvilket foregik med en oral præsentation.

Det var med til at gøre dagen ekstra særlig, fortæller hun efterfølgende.

- Jeg synes jo altid, det er fedt at få lov til at formidle, hvad jeg går og nørder med. Samtidig er Forskningens Dag også en god mulighed for at se, hvad de andre forskere laver på sygehuset. Herudover får vi netværket sammen, hvilket er godt for nytænkningen. Jeg kommer fra et forholdsvist ungt forskningsmiljø på hospitalet, der er i gang med at opbygge sin egen forskningstradition. Derfor synes jeg også det er ret vigtigt, at vi kommer og viser, hvem vi er, hvad vi forsker i, og hvad vi kan, siger Iben Strøm Darfelt.

Palliativ behandling af intensive patienter er uudforsket land

Iben Strøm Darfelts orale præsentation på Forskningens Dag handlede om et skandinavisk delprojekt, hvor hun sammen med forskningskolleger fra de andre lande har undersøgt, om der er tid nok til at tilbyde palliativ behandling til intensive patienter, inden de dør.

Den nye viden skal danne grundlag for fælles guidelines for diagnostik og palliativ behandling af døende patienter på de skandinaviske intensivafsnit. De guidelines findes nemlig ikke endnu.

- Det er et ret omfattende projekt, hvor vi samarbejder på tværs af Skandinavien, fordi vores lande har mange lighedspunkter, både hvad angår de intensive patienters karakteristika og strukturerne i sundhedsvæsnet. Det er et ret uudforsket område, og det er vigtigt vi bliver klogere. De patienter der dør på intensiv har ikke samme mulighed for at planlægge livets afslutning som eksempelvis en kronisk patient. Det går ofte meget stærkt for vores patienter. Derfor er det jo vigtigt, at de pårørende føler, de får indflydelse og fornemmer, at vi som personale gør det bedst mulige for, at den sidste tid bliver god. Og derfor skal vi, der behandler patienterne have guidelines, så vi ikke er usikre på, om vi gør det rigtige, siger Iben Strøm Darfelt.

Når anæstesi handler om mere end at redde liv

Ideen til projektet udspringer af det, Iben Strøm Darfelt karakteriserer som sin egen faglige usikkerhed. Hun fortæller, at hun som anæstesilæge er specialist i at kunne stabilisere akut kritisk syge patienter. Men hun føler, det kan være udfordrende at stoppe op og fokusere på, at patienten også skal have et ordentligt farvel.

- Det ligger jo i vores uddannelse og faglige DNA som anæstesilæger, at vi skal redde liv, og det skal vi selvfølgelig både være gode til og blive ved med! Men jeg synes også, vi har en forpligtelse til at være lige så ambitiøse, når vi behandler de døende. Det er ikke noget, vi lærer på uddannelsen, og jeg oplever ikke det er noget, vi taler ret meget om. Måske fordi vi bliver usikre, når vi ikke ved ret meget, og så bliver det en lille smule svært? Det kan jeg godt tænke, siger Iben Strøm Darfelt, der tilføjer:

- Derfor har vi i forskningsprojektet, ud over tidsfaktoren, også fokus på at finde ud af, hvad der kendetegner de døende patienter ved at alliere os med eksperter på området. Vi indsamler viden blandt eksperter gennem en stor spørgeskemaundersøgelse i Skandinavien og via et Delphi-studie.

Foreløbig har det skandinaviske forskerhold identificeret vigtige karakteristika ud fra i alt 1360 intensive patienter over 18 år, der er døde i Danmark. Hele ph.d.-projektet, der rummer tre studier, forventes at være færdigt til årsskiftet 2024 – 25.