En sjov og givtig Forskningens Dag med flere kasketter på

Foto: Søren Braad Andersen.
Tekst: Merete Friis Jeppesen. 

02.10.2023

Det har været sjovt og givtigt, siger læge og lektor Anne Hammer Lauridsen om at kunne være chair og holde en oral præsentation på Forskningens Dag. Sidste år var hun også med til at med til at planlægge det videnskabelige program og deltage i bedømmelseskomitéen.


Læge og lektor Anne Hammer Lauridsen fra Kvindesygdomme og Fødsler på Regionshospitalet Gødstrup kan godt lide at have flere kasketter på; også i forbindelse med Forskningens Dag, der efterfølgende med hendes egne ord var en fantastisk dag:

- Jeg synes, vi har haft en rigtig god og givende dag med inspirerende oplægsholdere, fremragende orale præsentationer og posters og med spændende muligheder for at netværke med erfarne forskere fra forskellige discipliner. Jeg er selvfølgelig også rigtig stolt af, at to af mine ph.d.-studerende har vundet videnskabelige priser, siger Anne Hammer Lauridsen, der tilføjer:

- For mig som forskningsansvarlig overlæge har det været sjovt og givtigt at få mulighed for at være med til både at planlægge, bedømme og selv holde en præsentation. Det er noget, man lærer rigtig meget af. Og det er min opfattelse, at dem, der deltog i Forskningens Dag også fik meget med hjem. Desuden er det jo bare bekræftende og positivt, at så mange i år har været interesserede i at ville bidrage med ny viden. Der var rekordmange abstracts, så det har været en rigtig god dag for sygehusets forskningsmiljøer. 

Det mest omfattende registerstudie af moderate celleforandringer på livmoderhalsen og risiko for livmoderhalskræft

På Forskningens Dag var Anne Hammer Lauridsen stedfortræder for en af sine ph.d.-studerende, Kathrine Dyhr Lycke, og fik præsenteret de foreløbige resultater fra det hidtil mest omfattende registerstudie af kvinder med moderate celleforandringer på livmoderhalsen.


I studiet har forskere sammenlignet risikoen for livmoderhalskræft blandt 27.524 kvinder i den fødedygtige alder, der på et tidspunkt mellem 1998 og 2020 har fået stillet diagnosen moderate celleforandringer på livmoderhalsen i Danmark.


- Det er et enestående datasæt i verden, og vi har adgang til det, fordi Danmark i 1990'erne var det første land, der indførte kontrolforløb for disse kvinder, fortæller Anne Hammer Lauridsen.


- Ud fra dette kan vi som forskere blive meget klogere på kvinders risiko for at udvikle livmoderhalskræft, når de har moderate celleforandringer. Og så skal vi sandsynligvis også kigge på, om de nuværende kontrolforløb vi tilbyder kvinder i dag, er gode nok, siger Anne Hammer Lauridsen.


Resultaterne fra registerstudiet The cervical cancer risk following active survaillance for cervical intraepithelial neoplasia grade 2 er aktuelt under fagfællebedømmelse i et internationalt anerkendt tidsskrift.