Øvrige psykologydelser
Udover psykologisk udredning tilbyder vi også individuelle og gruppebaserede mestringsforløb og psykoedukative forløb til sygemeldte borgere mhp. støtte og hjælp i forhold til at vende tilbage til arbejdsmarkedet.
Derudover tilbyder vi undervisning og supervision til fagligt personale.
Psykologerne i Socialmedicin og Rehabilitering, Regionshospitalet Gødstrup varetager ligeledes behandling af voldtægtsramte gennem et samarbejde med Center for Voldtægtsofre.
Vores kompetencer
Vi har stor viden og erfaring med beskæftigelsesrettede indsatser og et indgående kendskab til de lovgivningsmæssige rammer omkring jobafklarings- og ressourceforløb. I vores tilgang til sygemeldte borgere har vi fokus på funktionsevnen og på, hvordan den bedst udvikles og understøttes.
Vi har:
- Stor indsigt i de problemer, som langtidssygemeldte kan komme ud for både psykisk og fysisk
- En bred erfaringsbaggrund med både psykologiske undersøgelser, gruppeforløb og individuelle samtaler
Undervisning og supervision af fagfolk
Psykologerne ved Socialmedicin og Rehabilitering har stor erfaring med undervisning af sagsbehandlere og andre fagpersoner.
Når vi belyser et emne eller en problemstilling, har vi altid det arbejdsmarkedsrettede perspektiv for øje. Herunder hvad den psykologiske problemstilling betyder for borgerens funktionsevne, skånehensyn og muligheder i forhold til arbejdsfunktioner.
Målgruppe
- Sagsbehandlere inden for beskæftigelsesområdet
- Mentorer eller bostøtte, der arbejder med borgere under beskæftigelsesmæssig afklaring
- Psykologer inden for beskæftigelsesområdet, der arbejder med udredning og testning
Forløb og indhold
Psykologerne har forskellige kompetencer og interesseområder, hvilket betyder, at vi kan tilbyde undervisning indenfor mange forskellige områder, som fx:
- Psykologisk smertetackling – hvad skal der til for at finde det optimale funktionsniveau, når man har kroniske smerter?
- Depression – psykologiske behandlingsformer
- Unge og voksne med ADHD
- Autismespektrum forstyrrelser
- Kognitive vanskeligheder
- Funktionelle lidelser
- Personlighedsforstyrrelser
- Psykologisk udredning
Har I særlige ønsker til emner eller problemstillinger, har vi også mulighed for at sammensætte andre undervisningsforløb.
Kontakt Chefpsykolog Camilla Rasmussen, telefon 21 77 99 36 for en nærmere drøftelse.
Undervisningen kan foregå ved Kommunen eller ved Socialmedicin og Rehabilitering enten i Gødstrup eller Aarhus.
Se priser på siden Praktiske indformationer, priser og ventetid
Formålet med supervisionen er både læring og opkvalificering, herunder at ruste medarbejderen i arbejdet med udfordrende borgerforløb.
Målgrupper
Vi tilbyder supervision til forskellige faggrupper, som fx sagsbehandlere, mentorer, bostøtter eller psykologer. Supervisionen kan enten være individuel eller i gruppe.
Supervision af sagsbehandlere
Afhængigt af ønsker og behov kan der i supervisionen være fokus på rollen som sagsbehandler, forståelsen af borgeren, samarbejdet med borgere med forskellige psykiske vanskeligheder og reaktionsmønstre eller på sagsbehandlerrollen i en bred organisatorisk sammenhæng. Der vil ofte også være et vist fokus på sagsbehandlerens personlige reaktioner på problemstillingerne.
Supervision af mentorer og bostøtter
Afhængigt af ønsker og behov kan der i supervisionen være fokus på rollen som mentor eller bostøtte, forståelsen af og forholdet til borgere med psykiske vanskeligheder og deres reaktionsmmønstre, hvordan borgeren bedst hjælpes videre, og hvordan det påvirker mentor/bostøtte i samarbejdet med både borgeren, pårørende, sagsbehandler og en evt. arbejdsplads. Der vil også i et vist omfang være fokus på mentors eller bostøttes personlige reaktioner på problemstillingerne.
Supervision af psykologer
Afhængigt af ønsker og behov kan der i supervisionen være fokus på rollen som psykolog, både i forhold til borgere/klienter, andre faggrupper eller psykologrollen i en bredere organisatorisk kontekst.
Andre fokus områder kan være, hvordan en psykologisk undersøgelse gribes an, både i forhold til at sammensætte et relevant testbatteri ud fra den problemstilling, der ønskes udredt og i forhold til tolkning af testresultater, og hvordan det afrapporteres mest hensigtsmæssigt.
Der kan også være fokus på rollen som terapeut både i forhold til individuelle- eller gruppeforløb. Psykologerne ved Socialmedicin og Rehabilitering har forskellige terapeutiske efteruddannelser indenfor bl.a. de kognitive retninger, psykodynamisk eller eksistentiel terapi.
Supervision kan enten være som led i det daglige sagsarbejde, som led i autorisation, som led i specialistuddannelse eller som led i supervisoruddannelse.
Vi tilbyder også videosupervision og supervision af supervision.
Vi er en stor gruppe af psykologer med forskellige kompetencer og efteruddannelser, og du har som supervisand mulighed for at lave aftaler med en psykolog, der opfylder dine særlige behov for supervision. Alle psykologer er autoriserede og flere psykologer er specialist i psykoterapi, sundhedspsykologi, neuropsykologi, specialpsykologer og godkendte supervisorer.
Hvor kan det foregå?
Supervisionen kan foregå individuelt eller i gruppe ved Kommunen eller ved Socialmedicin og Rehabilitering enten i Gødstrup eller Aarhus.
Se priser på siden Praktiske informationer, priser og ventetid.
Gruppebaserede mestringsforløb
Formål
Formålet med et gruppebaseret stresscoachingsforløb er at tilbyde professionel, målrettet og praktisk orienteret hjælp til at reducere og håndtere aktuelle såvel kropslige som psykiske stresssymptomer med henblik på bedring og forebyggelse af fremtidig stress.
Målgruppe
Borgere og medarbejdere som er belastet af stress. Det kan være borgere og medarbejdere, som selv oplever, at de er stressede eller som har fået konstateret stress hos egen læge eller anden fagperson.
Deltagerne skal kunne tale og forstå dansk, og der må som udgangspunkt ikke være andre sameksisterende behandlingskrævende psykiske lidelser. Aldersgruppen er 18-65 år.
Indhold og forløb
Forløbet ledes af psykolog, som også er certificeret stresscoach, og foregår i grupper på 4-5 deltagere. Forløbet strækker sig over 8-9 sessioner af hver 2 timers varighed. Gruppen mødes en gang ugentligt. Der udleveres relevant materiale ved første session.
Forløbet indeholder både psykoedukation (viden om stress) samt praktiske og kropslige øvelser. Der vil være en fast struktur og progression i sessionerne med tilhørende hjemmearbejde mellem sessionerne, hvor deltagerne afprøver og øver sig i nye værktøjer og mestringsstrategier. I forløbet kommer deltagerne først til at arbejde med afstresning, at værne relevant om sig selv og egne ressourcer. Herudover arbejdes der med at lære egne stresssymptomer og -årsager at kende for at finde og lære nye strategier og metoder til den enkeltes stresshåndtering og -forebyggelse. Løbende vil der være fokus på at få dagligdagen til at fungere, at skabe balance på tværs af livsområder, at prioritere og planlægge samt mentale strategier til at arbejde med uhensigtsmæssig tænkning. Samlet set har forløbet til formål at bedre funktionsevnen hos deltagerne.
Som led i, at forløbet foregår i en gruppe, vil der være fokus på, at deltagerne deler egne erfaringer, sejre og udfordringer, der opstår undervejs i forløbet og i arbejdet med hjemmeopgaverne med henblik på at inspirere, støtte og bakke hinanden op.
Forløbet afsluttes med en kort skriftlig status, der kort beskriver udbyttet af forløbet.
Henvisning
Kommunen eller arbejdspladser kan henvise borgere eller medarbejdere enkeltvis eller i gruppe. I henvisningen vedlægges relevante helbredsoplysninger. Vi tilbyder også forløbet til personer, som er selvbetalere.
Alle indkaldes til en telefonisk visitationssamtale forud for optagelse i gruppen. Hvis det vurderes, at en person ikke er i stand til at medvirke i et gruppeforløb, er der mulighed for, at der i stedet iværksættes et forløb med individuelle samtaler.
Hvor foregår det
Forløbet kan foregå hos kommunen, arbejdspladsen eller hos Socialmedicin og Rehabilitering enten i Gødstrup (Hospitalsparken 15, 7400 Herning) eller i Aarhus (Olof Palmes Allé 17, 8200 Aarhus).
Priser
Formålet med mestringsforløbet er at støtte psykisk sårbare unges evne til ressourcemobilisering og livsmestring og til at opnå større livsmod og tro på egne ressourcer, herunder troen på at kunne indgå i arbejde eller uddannelse.
Målgruppe
Psykisk sårbare unge mellem 18-30 år, som er uafklarede ift. arbejde eller uddannelse, og som har behov for en støttende indsats mhp. at håndtere psykiske udfordringer og etablere robusthed i relation til livet.
Indhold og forløb
Forløbet ledes af en erfaren psykolog og i grupper med 6-10 deltagere. Forløbene strækker sig typisk over 6 gruppesessioner á 2-3 timers varighed. Gruppen mødes ca. én gang ugentligt.
Forløbet indeholder faste undervisningstemaer og psykologiske tilgange relateret til livsmestring, kompensatoriske strategier, udvikling af færdigheder og styrkelse af robusthed samt erfaringsudveksling og gensidig støtte.
Der vil i et mindre omfang også være hjemmearbejde mellem sessionerne.
Forløbet afsluttes med en kort skriftlig status, der kort beskriver udbyttet af forløbet.
Henvisning
Kommunen henviser borgere, enten enkeltvis eller i gruppe. Henvisningen vedlægges relevante helbredsoplysninger.
En henvist borger indkaldes til en visitationssamtale forud for optagelse i gruppen.
Hvis en henvist borger ikke er i stand til at medvirke i et gruppeforløb, er der mulighed for, at der i stedet iværksættes et forløb med individuelle samtaler.
Hvor foregår det?
Forløbet kan foregå ved Kommunen eller ved Socialmedicin og Rehabilitering enten i Gødstrup eller Aarhus.
Priser
Som en del af aftalen mellem regionen og kommuner om levering af sundhedskoordinator og Klinisk Funktion foreligger et Ydelseskatalog med priser.
Formålet med et gruppebaseret mestringsforløb er at tilbyde professionel hjælp til livsmestring mhp. at bedre funktionsevnen og ressourcerne i forhold til at kunne deltage i beskæftigelsesrettede tilbud.
Målgruppe
Personer med nedsat funktionsevne som følge af forskellige vanskeligheder f.eks. stress, angst eller depression.
Der må ikke være tale om svær angst eller depression, som vil forhindre aktiv og engageret deltagelse i gruppeforløbet. Der inkluderes kun deltagere, hvor der ses motivation og udviklingspotentiale.
Endvidere kræves det at deltagerne kan forstå og tale dansk i et omfang, der ikke kræver tolk.
Indhold og forløb
Forløbet ledes af en erfaren psykolog fra Socialmedicin og Rehabilitering og i grupper med 6-10 deltagere. Forløbet strækker sig typisk over 6 gruppesessioner á 2-3 timers varighed. Gruppen mødes ca. én gang ugentligt.
Fokus for mestringsforløbet er ressourceoptimering og livsmestring i forhold til de vanskeligheder, som den enkelte står i. Vi arbejder med den enkelte borgers aktuelle symptomer og problemstillinger. Forløbet giver desuden deltagerne øget viden om deres psykiske tilstand igennem psykoedukation (undervisning om psykiske lidelser). Deltagere skal forvente, at der kan være hjemmearbejde mellem sessionerne.
Forløbet indledes med en visiterende samtale og afsluttes med en kort skriftlig status, der kort beskriver deltagerens udbytte af forløbet og evt. anbefalinger ift. det videre forløb.
Henvisning
Kommunen henviser borgere enten enkeltvis eller i gruppe. Henvisningen vedlægges relevante helbredsoplysninger.
En henvist borger indkaldes til en visitationssamtale forud for optagelse i gruppen.
Hvor foregår det?
Forløbet kan foregå ved Kommunen eller ved Socialmedicin og Rehabilitering enten i Gødstrup eller Aarhus.
Priser
Som en del af aftalen mellem regionen og kommuner om levering af sundhedskoordinator og Klinisk Funktion foreligger et Ydelseskatalog med priser.
Formålet med gruppeforløbet er ressourceudvikling, rehabilitering og genoptræning til arbejdslivet for borgere med kroniske smerter. Det er velkendt, at der, ud over selve smerterne ofte er flere psykologiske følgevirkninger, som kan forstærke smerteoplevelsen. Disse følgevirkninger kan samlet kaldes for lidelsen ved en smertetilstand. Lidelsen kan omfatte:
- Ubehag ved smerterne
- Krise/stress
- Tab af selvbillede
- Høj grad af opmærksomhed på smerterne
- Høj grad af opmærksomhed på at undgå smerter og smerteøgning, der fører til onde cirkler af stærkt nedsat aktivitet
- Angst, bekymring
- Depression, tristhed, pessimisme
- Isolation
- Begrænset livsudfoldelse og nedsat livskvalitet
Lidelsen ved kroniske smerter er altså alt det, som vedrører tab af mening og fokus i tilværelsen samt nedsat livsudfoldelse og glæde – forringet livskvalitet med andre ord.
Målgruppe
Forløbet er målrettet borgere med kroniske smertetilstande. Deltagelse forudsætter motivation og udviklingspotentiale. Endvidere kræves det, at deltagerne kan forstå og tale dansk i et omfang, der ikke kræver tolk.
Endeligt kræves det, at borgeren har gennemgået relevant udredning og behandling i sundhedssektoren.
Forløb og indhold
Forløbet ledes af en erfaren psykolog fra Socialmedicin og Rehabilitering i grupper med 6-10 deltagere. Forløbet strækker sig over 6 gruppesessioner á 2,5 timers varighed. Gruppen mødes hver 14. dag de første 5 gange, mens den sidste gang vil ligge ca. 1 måned efter sidste mødegang.
Forløbet giver viden om smerter og støtter borgeren i at udvikle hensigtsmæssige måder at håndtere dem på, så pågældende bliver i stand til at leve et meningsfuldt og aktivt liv med smerterne. Der vil i forløbet indgå:
- Undervisning vedrørende smertetilstande
- Redskaber til at rumme smerten bedst muligt
- Hjælp til at finde fokus i aktiviteter, som giver mening og som er livsbekræftende
- Hjemmeopgaver, der kan hjælpe med til en hensigtsmæssig praksis i hverdagen
- Træning i afspænding og mindfulness.
Forløbet afsluttes med en kort skriftlig status, der kort beskriver udbyttet af forløbet.
Individuelle samtaleforløb/psykoedukation
Socialmedicin og Rehabilitering tilbyder støttende samtaleforløb til borgere med nedsat funktionsevne. Formålet med samtalerne er at understøtte, udvikle og stabilisere borgerens funktionsevne mhp. at bringe pågældende tættere på arbejdsmarkedet.
Målgruppe
Der kan henvises til psykologsamtaler på baggrund af psykologiske problemstillinger, der gør det svært for en borger at fungere på arbejdsmarkedet eller indgå i arbejdsmarkedsrettede aktiviteter. Fx. i relation til:
- Angst,
- Depression,
- Personlighedsforstyrrelse,
- Stress og udbrændthed
- Kroniske smerter
- Krisereaktioner
- Motivationsproblemer
- ADHD og autisme spektrumforstyrrelse (særligt samtaleforløb beskrives nedenfor)
- Problematisk vrede (særligt samtaleforløb beskrives nedenfor)
Forløb og indhold
Afhængig af formålet vil samtalerne typiske ligge med 1-2 ugers mellemrum. Der vil i nogen forløb også være tale om hjemmearbejde mellem samtalerne mhp. at omsætte indsigt til praksis.
Et samtaleforløb vil typisk strække sig over 4-5 gange afhængig af problematik og motivation. Der afregnes per time, og forløbet afsluttes med et kort afslutningsnotat
Hvem kan henvise?
Sagsbehandler i kommunen kan henvise borgere til individuelle støttende samtaleforløb. Det er vigtigt, at det af henvisningen fremgår, hvad der er formålet med samtalerne og hvor mange samtaler, der bevilliges.
Hvor foregår det?
Individuelle samtaleforløb kan foregå ved Kommunen eller ved Socialmedicin og Rehabilitering enten i Gødstrup eller Aarhus.
Problematisk vrede kan vise sig ved eksempelvis tendens til verbale eller fysiske aggressioner, som ofte medfører konfliktfyldte relationer, samarbejdsvanskeligheder og dårlig psykisk trivsel. Vreden kan også have en mere indadrettet eller skjult karakter. For den enkelte har vreden ofte afgørende indflydelse på den daglige funktion og på mulighederne for at gennemføre en uddannelse og passe et arbejde.
Problematisk vrede kan optræde som en selvstændig problematik, men ses ofte som en ledsageproblematik til en række psykiske lidelser, eksempelvis personlighedsforstyrrelse, PTSD og ADHD. I mange tilfælde giver det uagtet eventuel anden psykisk lidelse mening at arbejde med vreden som en selvstændig problematik.
Målgruppe
Personer med problematisk vrede. Der inkluderes kun deltagere, hvor der ses et udviklingspotentiale og en motivation for at arbejde med egen vrede. Endvidere kræves det, at deltagerne kan læse, forstå og tale dansk i et omfang, der ikke kræver tolk.
Forløb og indhold
Der indledes med en forundersøgelse i form af en samtale imellem borger og behandlende psykolog. Vurderes borger herefter ikke i målgruppen for et samtaleforløb, udarbejdes der et skriftligt notat til henviser med begrundelse for afvisning.
I samtaleforløbet arbejdes der med:
- At give erkendelse og indsigt i hvad problematisk vrede er
- At give indsigt i egne triggere, udfordringer og konsekvenser relateret til vreden
- At udvikle og anvende kompensatoriske strategier
- At træne kontrol og udvikle nye færdigheder - hvor fokus er på både kropslige spændinger og uhensigtsmæssige tankemønstre
- At opnå bedre funktionsevne generelt
Samtaleforløbet strækker sig over 8 individuelle samtaler med mulighed for forlængelse. Efter tredje samtale gør forløbsansvarlige psykolog status og vurderer, hvorvidt forløbet fortsat har relevans, herunder giver mulighed for yderligere udvikling for borger.
Uanset forløbets længde afsluttes med en kort skriftlig status, der beskriver udbytte, blandt andet med brug af valideret måleinstrument til vurdering af graden af problematisk vrede.
Samtaleforløbene varetages af erfarne psykologer ved Socialmedicin og Rehabilitering. Forløbet er typisk af 1 times varighed 1 gang ugentligt, men kan tilrettelægges og tilpasses individuelt.
Hvem kan henvise?
Sagsbehandler i kommunen henviser borgere. Vi tilbyder også forløbet til borgere, som selv betaler.
En henvist borger indkaldes til en forundersøgelse i form af en samtale forud for opstart af samtaleforløb.
Hvor foregår det?
Forløbet kan foregå ved Kommunen eller ved Socialmedicin og Rehabilitering enten i Gødstrup eller Aarhus.
Find information om priser, ventetid og praktiske informationer