Verdens første søvnakademi i gang på Regionshospitalet Gødstrup
Nyt forskningsprojekt fra Øre-Næse-Halskirurgi undersøger om et fællesskab med fokus på fysisk træning, sund kost og viden kan mindske deltagernes søvnapnø.
Der kommer sved på panden, når deltagerne i Søvnakademiet Gødstrup mødes for at bekæmpe deres søvnapnø. Foto: Dorthe Gærup Olesen, Kommunikation
08.04.2025
Kan et fællesskab, hvor man er sammen om hård fysisk træning, sund kost og undervisning i en sundere livsstil reducere graden af søvnapnø hos deltagerne? Det er forskere på Øre-Næse-Hals-afdelingen i Gødstrup i gang med at undersøge. Lige nu er det første søvnakademi i fuld gang.
”Så skal vi en time i helvede” lyder det drillende fra en af søvnakademiets 11 deltagere, lige inden de går ind et træningslokale midt på Regionshospitalet Gødstrup.
Stemningen er god og jokesene flyder frit, men deltagerne i Søvnakademiet Gødstrup kender også efterhånden hinanden. De er nemlig over halvvejs i et tre måneders intensivt forløb, hvor de får hjælp til at bekæmpe den søvnapnø, de alle lider af.
Denne onsdag eftermiddag er der fysisk træning, fællesspisning og undervisning på skemaet, og til undervisningen kan også deres familier deltage.
Alle 11 har helt frivilligt meldt sig til det første hold af søvnakademiet, som er en afprøvning af et helt nyt behandlingskoncept til søvnapnø-patienter. Her bliver der i tre måneder sat intensivt fokus at hjælpe deltagerne i gruppen med at ændre livsstil, så de opnår enten vægttab eller øget træningsmængde. Det er nemlig veldokumenteret, at overvægt ofte er en årsag til søvnapnø, og at en sundere livsstil derfor kan hjælpe på deres potentielt farlige sygdom.
”Godt at få pulsen op”
- Velkommen til spinning, vi skal nu have 25 minutter på cyklen inklusiv opvarmning, forklarer Steffen Laursen, mens han sidder på cyklen med front til deltagerne.
- Og vi skruer op på 60 % i et minut… Er i ved at være varme?
Steffen og tre andre fysioterapeutstuderende fra Via i Holstebro har sat spinningcykler klar i hele træningslokalet, og nu skal de på skift deltagerne i gennem en times hård fysisk træning.
- Og vi skal op på en 5-er i et minut… og pause …. 321 giv jer fuldt ud i 20 sekunder, lyder det opmuntrende fra instruktøren, mens der trædes hårdt i pedalerne på alle cyklerne i rummet.
Med sveden piblende ned af panden giver Claus Lundø Michaelsen den fuld gas – først på spinning cyklen og bagefter til styrketræning resten af timen.
- Det er hårdt, men godt at få pulsen op. Man træner hårdere her, end når man træner selv, fortæller han og forklarer, hvorfor han sagde ja til at deltage i søvnakademiet.
-Jeg sagde ja-tak, fordi jeg var nået dertil, hvor jeg ingen energi havde til familien. Jeg vil gøre alt for at fungere mere normalt igen, for at få mere energi og bedre livskvalitet, forklarer han og fortsætter:
- Det kan blive lidt sort det hele, når man hele tiden er træt. Det giver dårlig samvittighed overfor familien.
De seneste seks uger, hvor projektet har været i gang, har Claus Lundø Michaelsen derfor trænet tre gange om ugen og været på gåture hver dag.
Men det er ikke bare motion, der handler om. Claus har også, sammen med sin hustru, haft samtaler med en diætist og fire gange i forløbet er der undervisning med eksperter i blandt andet søvn og søvnapnø, hormonsygdomme, fysisk træning og de psykologiske aspekter af at skifte livstil.
- Det er godt, at der er fokus på kost og motion. Vi får sat ord på det, der er svært og får nogle værktøjer, vi kan arbejde med. Og der er altid nogen at spørge, hvis man bliver i tvivl om noget. Og så er det bare nemmere at holde sig i sporet, når vi er flere om det, siger han.
Styrketræning er en del af programmet, når deltagerne i søvnakademiet mødes til fællestræning i Gødstrup. Foto: Dorthe Gærup Olesen, Kommunikation.
Håb for gode resultater
Men kan mere fysisk træning og fokus på sund kost virkelig mindske søvnapnø? Ja, mener Benjamin Senqu Mulvad, der er læge på afdelingen for Øre-Næse-Hals-kirurgi og står for søvnakademiet.
- Søvnakademiet er en ny tilgang til søvnbehandling. Vi går efter en vægt neutral sundhed. Det er ikke et mål for os, at deltagerne skal tabe sig, men vi håber at mindske deres søvnapnø og dermed øge deres livskvalitet. Men vi ved også, at hvis de taber sig, kan deres søvnapnø måske kureres, dvs. at komme ned på normalen på under fem vejrtrækningpauser i timen, siger Benjamin Senqu Mulvad og uddyber:
- Det er veldokumenteret at vægttab kan reducere søvnapnø, og det er veldokumenteret at træning i stort set alle former kan reducere søvnapnø. Behandlingen af søvnapnø vil ofte indeholde råd om vægttab og motion, men der er stærk begrundet mistanke til, at dette ikke kommer til at ske på trods af råd og formaninger. Vi har fundet, at der mangler et behandlingskoncept, hvor man kan tilbyde patienten den samlede pakke med kostvejledning, træning samt have mere tid til at øge deres viden om deres sygdom, for at de også selv ved, hvordan deres livsstil påvirker deres sygdom, og de konsekvenser det har for dem selv og deres familier. Det er netop dette manglende behandlingstilbud Søvnakademiet Gødstrup imødekommer.
Følges tæt af forskere
Det er ikke helt ufarligt at lide af søvnapnø. Ud over risikoen for at falde i søvn bag rattet i en bil eller lignende, er det også på langt sigt øget risiko for at få diabetes type 2, forhøjet blodtryk, hjerte-kar sygdomme og slagtilfælde.
Derfor bliver deltagerne i søvnakademiet undersøgt grundigt af forskerne, både før og efter det intensive forløb, og igen 9 måneder efter den intensive del af søvnakademiet er slut.
Og forskerne går grundigt til værks. Ud over at følge deltagernes vægt, måler forskerne også på sukkerniveauet i deres blod, insulintolerans, blodtryk, hjerterytme etc..
- Deltagerne undersøges og følges for at dokumentere, om der er langvarigt gode effekter ved deres livsstilsændringer. Vi ser først og fremmest på, om deres søvnapnø er bedret, men også øvrige relaterede sygdomme som type 2 diabetes, prædiabetes, for højt blodtryk m.m.
Patienter med søvnapnø er nemlig i risiko for mange andre sygdomme, der formentligt også bedres, enten af bedring i deres søvnapnø eller deres generelle bedrede livsstil, forklarer Benjamin Senqu Mulvad.
Mål om at blive kureret
Fordi Claus Lundø Michaelsen hver nat sover med en CPAP-maskine, der er en maske, der holder luftvejene åbne, kan han ikke selv mærke om hans søvnapnø er blevet bedre med den sundere livsstil. Men han har opdaget en del andre positive ændringer:
- Jeg synes generelt, at min søvn er blevet bedre. Jeg er fundet ind i en god rytme, hvor jeg falder en time tidligere i søvn om aftenen end før. Det går også godt med mit vægttab. Jeg har indtil nu tabt mig et kg. om ugen. De har en dygtig diætist her, der rådgiver os til noget, vi rent faktisk kan holde. Det er noget, der giver livsglæde, forklarer han og fortsætter:
- Den fysiske træning giver mig meget, når vi mødes her i Gødstrup. Og undervisningen har givet mig en viden om og en forståelse for, hvad søvnapnø er, og at vi er mange i samme situation. Og så har jeg lært fokusere på det vigtigste, jeg selv kan gøre. Jeg er virkelig glad for at være med i søvnakademiet, og jeg har allerede haft stor glæde af det. Og så håber jeg, at jeg når mit mål – nemlig at blive kureret for min søvnapø.
Claus Lundø Michaelsen håber, at han ved hjælp at søvnakademiet, kan blive kureret for sin søvnapnø. Foto: Dorthe Gærup Olesen, Kommunikation