Designstuderende fra VIA, Maria Lykke Møller og Emilie Vigh Larsen Funderud har bl.a. lavet en prototype på et opbevaringsbord på hjul, der også fungerer som lampe, og en magnetisk opslagstavle til indlagte familier. Foto: Merete Friis Jeppesen.

Kan man gøre et sterilt og hvidt hospitalsmiljø mere hjemligt og indbydende - eksempelvis for familier, der ofte er indlagt i måneder ad gangen på Afsnit for syge Nyfødte og Tidligt Fødte?

Netop dét spørgsmål har flere studerende fra møbeldesignuddannelsen på VIA University College (UCC) arbejdet ihærdigt med. De har interviewet indlagte familier og personale og omsat ideer og ønsker til koncepter og prototyper på møbler, aktivitetsredskaber og memorabilia til Børn og Unge.

Designprojektet afrundedes fredag den 2. februar med en fernisering i AULA, hvor de studerende fik mulighed for at præsentere deres prototyper for personalet i Børn og Unge og inviterede samarbejdspartnere og nysgerrige ansatte fra andre afdelinger på hospitalet.

Et klatretræ til sjov og afslapning, et tryghedsskabende familiehjørne og et anderledes bud på en traditionel samtalestol er blandt de opfindsomme bud fra de VIA-studerende til, hvordan man skaber en hjemlig atmosfære for børn og deres pårørende på hospitalet:


Klatretræ og loungestol ("Legenook") samt familiehjørne ("Bean").

 

05 Krøllen 1460px.jpg
Samtalestol ("Krøllen").

Mere hjemlighed og atmosfære

Blandt designforslagene var der et bud på et koncept om hjemlighed og atmosfære med fokus på "møbel, forløb og rum" fra to VIA-studerende, Maria Lykke Møller og Emilie Vigh-Larsen Funderud.  

- Vi har fra starten arbejdet med, hvordan vi kan få mere hjemlighed ind på stuen, som ofte udgør et hjem for familien i flere måneder. Derfor har vi lavet et bord på hjul med hylder til opbevaring af ting, der kan tilgås uanset, om man kun har en arm fri, ligger i sengen, eller sidder i stolen. Desuden fungerer bordet som en lampe, som afgiver et hyggelys for at sprede en hjemlig og rar atmosfære i rummet", siger Maria Lykke Møller.

- Ja, og så har vi udarbejdet et forløb, som vi har kaldt det næste element. Vi opdagede, der hang et lille stykke lamineret papir på stuerne, hvor der stod "mælkevejen", der viste sig at være en essentiel model i amningsforløbet. Papiret var let at overse på stuen, så vi lavede det i stedet til en uro, der kan bruges til at synliggøre det forløb, man er i som indlagt familie. Desuden har vi lavet et broderi, som sidder i en egetræsramme med magnetisk glas. Det er ikke kun til pynt på væggen, men fungerer også som en tavle, som familien for eksempel kan bruge til at skrive huskelister på, siger Emilie Vigh Larsen Funderud.

To forskellige verdener mødes og nye ideer opstår

Som møbeldesignstuderende er Maria Lykke Møller og Emilie Vigh Larsen Funderud begge vant til at forholde sig til mange forskellige ønsker og behov, og selv om et hospital byder på særlige krav til for eksempel hygiejne og brandsikkerhed, mener de godt, man kan udfordre sig selv til at tænke ud af boksen. 

- Det har været en meget lærerig proces, hvor vi har været nødt til at tænke i holdbare materialer samtidig med, vi gerne ville bevare den hjemlige atmosfære, for eksempel med gardiner, der giver rummet et hjemligt touch, siger Maria Lykke Møller.

- Vi gik til projektet med den holdning, at vi ikke ville starte med at tænke i begrænsningerne, men i mulighederne for at skabe et miljø, der føles som et hjem for de indlagte familier. Det var en spændende udfordring, fordi vi også skulle tage højde for, at hospitalet som arbejdsplads skal leve op til nogle helt særlige krav om sikkerhed og hygiejne, siger Emilie Vigh-Larsen Funderud.

De næste skridt

Der er møde i styre- og projektgruppen i slutningen af februar med henblik på afklaring af den videre proces, herunder søgning af fondsmidler til en helhedsløsning i Børn og Unge på baggrund af udkommet af pilotprojektet, fortæller projektleder Lis Ravn Jensen fra Børn og Unge:

- Der er helt klart et ønske om at gå ud og søge fondsmidler til en helhedsløsning i Børn og Unge ud fra det, vi har fundet frem til i pilotfasen – gerne under inddragelse af andre afdelinger med børn og unge i huset, der kan se sig ind i konceptet. 

Udstilling i Foyeren

I den kommende tid er det muligt at se en udstilling udvalgte prototyper fra ferniseringen i hospitalets foyer, overfor venteområdet ved Blodprøver og Biokemi:

20240206_Foyer udstilling møbler_1_1460px_E3A4982.jpg

Foto: Søren Braad Andersen. 

Fakta om projektet

Møbeldesignprojektet er en del af et etårigt pilotprojekt "Et sundt børne- og ungeunivers – kultur på tværs" fra januar 2024 til og med februar 2024, der tæller flere samarbejdspartnere, bl.a. Herning Bibliotekerne, The Animation Workshop i Viborg og Holstebro Museum. 

Projektet er støttet med 375.000 kroner af Region Midtjylland.