Medlemmer af forskningsudvalget på Operation og Intensiv. Fra venstre ses:
Forskningsleder Anne Højager Nielsen, afdelingslæge og ph.d. Sandra Kruchov Thygesen, afdelingslæge og ph.d.-studerende Iben Strøm Darfelt, postdoc og projektsygeplejerske Brigitta Rasmussen Villumsen samt forskningsansvarlig overlæge Nilanjan Dey. Foto: Søren Braad Andersen.

18.12.2024

Operation og Intensiv er kommet igennem nåleøjet til at få udnævnt et forskningsafsnit for de næste fire år. Forskningsleder Anne Højager Nielsen ser dette som en stor anerkendelse af afdelingens forskningskultur.

Selvom betegnelsen ’forskningsafsnit’ for mange kan virke som en generel titel, er vejen til at få udnævnelsen ret krævende. På Regionshospitalet Gødstrup er processen, med en ny procedure, blevet rammet ind af klare kriterier og en grundig udvælgelsesproces med et bedømmelsesudvalg.

Hospitalets forskningsmiljøer er organiseret i tre forskellige typer, afhængig af modenhedsgrad: forskningsgrupper, forskningsafsnit og universitetsklinikker. Det højeste trin på hospitalet er universitetsklinik.

At blive udnævnt som forskningsafsnit kræver derfor en målrettet indsats, og det er netop denne proces, som Operation og Intensiv har gennemført. For at nå hertil har afdelingen lagt meget benarbejde i at rekruttere ph.d.-studerende og postdocs, fundraise og styrke samarbejdet med Aarhus Universitet. Indsatsen har resulteret i, at afdelingen har skaffet 8 millioner kroner over de seneste fem år, primært til forskningsstillinger og lønninger.

Der er også blevet etableret et lokalt forskningsudvalg og en klar strategi for forskning, der fokuserer på områder som perioperativ behandling, rehabilitering efter operation og palliativ indsats for intensivpatienter.

- Jeg synes, at udnævnelsen markerer, vi har formået at få skabt en stærk og innovativ forskningskultur her i afdelingen. Forskningsmiljøet har gennem årene udviklet sig fra ildsjæleprojekter til en mere struktureret tilgang, hvor vi er blevet meget mere strategiske i vores valg af fokusområder, siger forskningsleder Anne Højager Nielsen.

Stort datavolumen skal danne grundlag for nye forskningsprojekter

Et af de områder, der særligt er i fokus, er udnyttelsen af den store strøm af patienter, som dagligt passerer gennem afdelingen. Operation og Intensiv har ved udflytningen til Gødstrup taget et strategisk valg om at integrere en separat dagkirurgisk enhed i en samlet dag- og stationær kirurgisk enhed. Med årligt over 18.000 patienter og en omfattende samarbejdsflade har afdelingen skabt et unikt fundament for større forskningsprojekter.

- Det store patientvolumen giver os et solidt datagrundlag, som vi bruger til at opbygge en ny forskningsdatabase. Vi prioriterer også patientinvolvering højt i forskningsprojekterne. Vi forsker jo for patienternes skyld, så vi lytter meget til deres perspektiver og bruger den viden til at forbedre vores forskningsspørgsmål, forklarer Anne Højager Nielsen.

Mere systematisk dataindsamling og nye samarbejder

Med udnævnelsen som forskningsafsnit åbner der sig med andre ord nye muligheder for at systematisere arbejdet med at indsamle data om patienternes oplevelser og behandlingsresultater - og ikke mindst nye døre for samarbejder.

- Vi får mulighed for at udvide samarbejdet både internt på hospitalet og med eksterne partnere. Udnævnelsen betyder, vi nu kan styrke og udbygge vores forskning, så den understøtter den fortsatte forbedring af behandling og pleje af alle vores patienter, siger Anne Højager Nielsen.

Fakta om forskningsafsnit på RH Gødstrup

Et forskningsafsnit på Regionshospitalet Gødstrup defineres som et sammenhængende forskningsmiljø, der:

  • bedriver forskning på højt niveau inden for et speciale eller fagområde
  • er i markant videnskabelig udvikling
  • bidrager til at løfte forskning og uddannelse på hospitalet.

At blive udnævnt som forskningsafsnit er en anerkendelse af forskningsmiljøets videnskabelige arbejde. Med udnævnelsen følger en forventning om, at afsnittet arbejder målrettet mod at blive universitetsklinik inden for 5-10 år.

RH Gødstrup har fem forskningsafsnit:  

  • Børn og Unge
  • Kirurgisk Forskning
  • Kræftafdelingen
  • Urinvejskirurgi
  • Fra 1. januar 2025: Operation og Intensiv.