20241121_Træning akutsygepl_1460px_2_E3A2418.jpg

Helle Bergström Korneliussen, der er sygeplejerske i Akutteamet i Ringkøbing-Skjern Kommune, anlægger en ernærinssonde, mens kollegaen Mette Knigge, kigger interesseret på. Foto Søren Braad Andersen, Kommunikation.

03.12.2024

Træning af sygeplejerskerne i de kommunale akutteams skal give bedre forløb efter udskrivelse for borgeren - og styrke samarbejdet mellem personalet på hospitalet og i kommunen. 

Den bedste overgang mellem hospital og eget hjem sker for mange ældre og syge borgere, hvis der er et rigtig godt samarbejde og en ens tilgang til procedurer mellem personalet på hospitalet og i kommunen.

Derfor havde Regionshospitalet Gødstrup sidst i november premiere på et nyt tilbud til sygeplejersker i de kommunale akutteams i de seks midt og vestjyske kommuner i Gødstrup Klyngen. Her blev de kommunale sygeplejersker trænet i nogle af de procedurer, som er standard på hospitalet, men de måske ikke selv skal udføre så ofte i dagligdagen.

Det er et tilbud, som sygeplejerskerne i Ringkøbing-Skjern Kommunes akutteam har takket ja-tak til. Faktisk tilmeldte de halvdelen af deres akutteam på otte medarbejdere til den første omgang proceduretræning i Gødstrup.    

- Vi har nogle sygeplejersker, der er meget ivrige efter ny læring, så vi ser det som en mulighed for at lære nye procedurer og genopfriske de gamle. Det er vigtigt, at vi følger den samme linje som på hospitalet, så borgeren ikke oplever de store skift. Og så er det også vigtigt at styrke de samarbejdsmæssige relationer, forklarer Deirdre Toft, der er leder af akutteamet i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Opgaven i hænderne

På selve kursusdagen blev deltagerne opdelt i små hold og trænet i nogle ad de opgaver, som kan følge i kommunerne, når en patient er udskrevet fra hospitalet. Erfarent personale fra hospitalets afdelinger stod som undervisere, svarede beredvilligt på alle typer spørgsmål fra deres kolleger i det kommunale.

- Må jeg ikke lige prøve? Måske ender jeg et andet sted, spørger Charlotte Yde, da det bliver gennemgået, hvordan man udmåler den rette længde på en ernærinssonde.

Charlotte, der er sygeplejerske i Ringkøbing-Skjern Kommune og deltager i kurset sammen med to af sine kolleger, får straks lov at prøve, om hun får samme resultat, som instruktøren.

Da længden på sonden er udmålt, skal sonden anlægges. Også her får deltagerne lov at prøve teknikkerne selv.

- Nu prøver jeg at gøre, som jeg har gjort tidligere, siger Helle Bergström Korneliussen, og begynder at anlægge en ernæringssonde igennem næsen på træningsdukken ”Hugo”. Hun fortsætter:

- Den modstand, I fortæller, I kan mærke… nu kan jeg mærke den.

- Prøv at dreje den lidt, instruerer sygeplejersken fra hospitalets medicinske afdeling, der er underviser på denne station, og sammen får de guidet sonden sikkert ned i dukkens mavesæk.

I over en time bliver procedurer omkring ernæringssonder gennemgået, men der er også tid til en vigtig snak om de dilemmaer og udfordringer, det giver i kommunen, når for eksempel patienter med demens bliver udskrevet til eget hjem eller plejehjem med en ernæringssonde.

Herefter er det videre til næste station med flere arbejdsgange, der skal trænes og kendes.

 

20241121_Træning akutsygepl_1460px_3_E3A2369.jpgSamarbejde og gode relationer er også vigtigt, når sygeplejersker fra akutteamet i Ringkøbing-Skjern Kommune tager på kursus på Regionshospitalet Gødstrup. Foto Søren Braad Andersen, Kommunikation.  

Stor gevinst for borgerne

Når hospitalet i stigende grad udbyder kurser til det kommunale sundhedspersonale, er det i høj grad for at styrke samarbejdet med det personale, der tager sig at borgerne i eget hjem.

Men det handler også om at hospitalet, med indførslen af det 72-timers lægefaglige behandlingsansvar i 2023, har fået et større ansvar for borgeren de første tre døgn efter en udskrivelse til kommunal sygepleje, på kommunale akutpladser, midlertidige pladser eller plejehjem.

Derfor er uddannelsestiltagene et vigtigt led i at gøre overgangen fra hospital til kommunal pleje så god som mulig, så man kan skabe gode forløb for patienten og undgå genindlæggelser.

- Hvis vi udskriver en patient fredag eftermiddag, er det vigtigt at vide, at der er nogen i kommunen, der kan tage godt hånd om patienten, hvis noget uforudset skulle opstå. Ellers risikerer vi en genindlæggelse, med alt hvad det giver af gener for patienten, forklarer Henrik Nielsen, der er simulationskoordinator på Regionshospitalet Gødstrup og ansvarlig for indholdet på kurset.

 

20241121_Træning akutsygepl_1460px_8_E3A2454.jpg

Henrik Nielsen er simulationskoordinator på Regionshospitalet Gødstrup. Foto: Søren Braad Andersen, Kommunikation.

Og sygeplejerskerne fra Akut-teamet i Ringkøbing-Skjern Kommune tager glade imod tiltaget:

- Vi vil gerne fremme samarbejdet for patienternes skyld. Der er jo regelmæssige ændringer i proceduren for forskellige behandlinger, og når borgeren oplever, at vi fra kommunen gør tingene på samme måde, som de gør på sygehuset, giver det en tryghed hos borgeren, forklarer Mette Knigge.

Kollegaen Charlotte Yde er enig:

- Vi vil gerne blive klogere på, om der er nye procedurer, og træne de opgaver, vi sjældent har i hænderne. Vi kan godt læse en vejledning, men det er anderledes at prøve det, siger hun og fortsætter:

- Vi har før fået lov at følge en kollega på en hospitalsafdeling, men det er godt med et mere formaliseret tilbud af kurser fra hospitalet side. Det kommer borgerne til gode. Vi bliver bedre til at løse opgaven og kan lære videre til vores kolleger. Og så ved vi nu, hvem på hospitalet, vi skal spørge, hvis vi er i tvivl. Det giver tryghed i opgaveløsningen og en sektorovergang, der fungerer, siger Charlotte Yde.

 

20241121_Træning akutsygepl_1460px_7_E3A2448.jpg

Charlotte Yde er sygeplejerske i akutteamet i Ringkøbing-Skjern Kommune. Foto: Søren Braad Andersen, Kommunikation.

På Regionshospitalet Gødstrup arbejdes der i øjeblikket med planer om at tilbyde en ny dag med proceduretræning til sygeplejerskerene i de kommunale akutteams i marts 2025.