Hjælp til kronisk syge i hjemmet 1460px.jpg

Læger fra Præhospitalet tilbyder nu at skifte luftvejstuben for respiratorpatienten i hjemmet. Foto: Præhospitalet.

Et nyt samarbejde mellem Præhospitalet og Regionshospitalet Gødstrup betyder, at patienter nu kan få hjælp i eget hjem, når der skal skiftes luftvejstube i forbindelse med deres respiratorbehandling.

Fra 1. november har lægerne fra Præhospitalets akutlægebiler nemlig kunnet foretage skiftet, når der er tid mellem de akutte opgaver.

For selvom selve indgrebet kun tager få minutter, kan rejsen til og fra hospitalet være lang og trættende for de ofte besværede patienter. Mange har lidelser som for eksempel ALS eller muskelsvind og har haft brug for hjælpen så ofte som hver fjerde uge. 

- Ved at tilbyde patienterne at skifte tuben i hjemmet, sparer vi dem for gener ved transport og ventetid. Samtidig giver det mulighed for, at vi på afdelingen kan bruge mere tid på de komplicerede patienter, siger Charlotte Fog Nielsen, som er chefsygeplejerske ved Øre-, Næse- og Halskirurgi på Regionshospitalet Gødstrup.

1.000 tubeskift

Lægerne fra akutlægebilerne hjælper i forvejen lignende patienter fra en række andre hospitaler i Region Midtjylland. 

Faktisk rundede lægerne for nyligt tubeskift i hjemmet nummer 1.000 siden 2021, hvor patienter fra Respirationscenter Vest som de første fik tilbuddet om hjælp i hjemmet. 

Det er blandt andet de gode erfaringer herfra, der gør, at projektet nu også kan omfatte patienter fra Regionshospitalet i Gødstrup. 

- Det er et enkelt indgreb, som vores lægebilslæger er specialister i at udføre. Samtidig frigør vi ressourcer og mandskab på både sygehuse og i Præhospitalet, som i mange tilfælde har hjulpet med transporten af patienterne. Så det giver rigtig god mening for både patient og sundhedsvæsen, siger Allan Bach, som er cheflæge for akutlægebilslægerne i Region Midtjylland.

Fakta

  • For eksempel patienter med ALS eller muskelsvind kan have brug for at få hjælp til at trække vejret via en respirator. 
  • For at kunne tilslutte respiratoren permanent til patientens luftrør foretages en mindre operation, hvor der laves et hul ind til luftrøret i halsen.
  • Til hullet fæstnes en tube, som er et kort, blødt plastikrør.
  • Tuben skal holdes ren dagligt og skiftes hver 4- 6. uge.