Effektiv mikrocirkulation giver bedre heling: 2,3 mio. kroner til kirurgisk forskning
Forskningsafsnittet ved Mave- og Tarmkirurgi har fået i alt 2, 3 mio. kroner til at forske i en ny metode, der kan forbedre patienters heling efter operation.
Klinisk lektor Mai-Britt Worm Ørntoft. Foto: Søren Braad Andersen.
Forskningsafsnittet ved Mave- og Tarmkirurgi har fået 1,8 mio. kr. fra Den Frie Forskningsfond og 500.000 kr. fra Danish Research Center for Cancer Surgery til at forske i en ny metode, der kan forbedre patienters heling efter operation.
- En forudsætning for al kirurgi er, at vævet har en god blodforsyning, så det kan hele efter operationen. I dag er vurderingen af mikrocirkulationen under en operation afhængig af kirurgens erfaring og dømmekraft, hvilket tidligere studier viser ofte kan føre til fejlvurderinger. Ved at bruge et særligt laserlys får vi mulighed for at vurdere mikrocirkulationen mere præcist og objektivt, hvilket kan forbedre patienternes postoperative forløb, fortæller klinisk lektor Mai-Britt Worm Ørntoft, der skal lede det nye forskningsprojekt ved Mave- og Tarmkirurgi på Regionshospitalet Gødstrup.
Læge og ph.d.-studerende Nickolai Kristensen sammen med læge og vejleder Rupan Paramasivam. Privatfoto.
Forskerne har allerede gennemført det første kliniske studie af det nye værktøj til kirurger. Nu er de kommet igennem nåleøjet til at modtage samlet set 2,3 mio. kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond og Dansk Forskningscenter for Kræftkirurgi (ACROBATIC) til at teste, om laserlyset kan bruges til en objektiv vurdering af mikrocirkulationen under operationer.
Laserlyset kan være med til afsløre blodets mikrocirkulation under operation. Privatfoto.
- Vi vil afprøve laserlyset som støtteværktøj til at vurdere mikrocirkulationen i fire specifikke kirurgiske tilfælde: blindtarmsbetændelse, cyste mellem ballerne, tarmsammensyninger efter operation for endetarmskræft og under tarmparalyse, en tilstand hvor tarmen bliver slap efter kirurgi, fortæller læge og ph.d.-studerende Nickolai Kristensen, som udfører studierne ved Mave- og Tarmkirurgi.
Fakta om bevillingen
Forskningsafsnittet ved Mave- og Tarmkirurgi har modtaget 1,8 mio. kr. fra Den Frie Forskningsfond og 500.000 kroner fra Danish research center for cancer surgery (ACROBATIC) til projektet, der vil foregå i samarbejde med:
- Jonas Funder, klinisk lektor, Aarhus Universitet
- Susanne Haas, klinisk lektor, Mave- og Tarmkirurgi, Regionshospitalet Randers
- Wido Hemann medicoingeniør og ph.d., LIMIS Holland.
Flere oplysninger
Klinisk lektor Mai-Britt Worm Ørntoft
E-mail: maioer@rm.dk
Afdelingslæge og reservelæge Nickolai Kristensen
E-mail: NICKKS@rm.dk
Mave- og Tarmkirurgi
Regionshospitalet Gødstrup