Kunstens rolle

På Regionshospitalet Gødstrup spiller kunsten en betydningsfuld rolle. Rollen er nøje beskrevet i hospitalets kunststrategi, som håndterer og forener:

  • den eksisterende kunstsamling fra de tidligere hospitaler i Holstebro og Herning
  • ny stedsspecifik kunst

Kunststrategien hviler på forskningsmateriale, som viser, at der er videnskabelig dokumenteret sammenhæng mellem stimulerende omgivelser og helbredelse. Strategien er desuden udarbejdet i gensidig samspil med møbel- og farvestrategi for hospitalet. 

Foto af kunst på hospitalet Foto af kunst på hospitalet

Kunststrategi 2024

På Regionshospitalet Gødstrup arbejder vi bevidst med kunst og kultur. Fordi kunst og kultur udvider vores perspektiv og kan virke helende.

Læs mere i vores kunststrategi 2024.

Kunst og Sundhed

Kunst er helt fra begyndelsen blevet integreret i hospitalet for at påvirke patientens sanser, oplevelse af tryghed og velvære. 

Hør mere om samarbejdet mellem sundhedspersonale, kunstnere og arkitekter i videoen nedenfor.

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

Det lyttende spejl tager imod ved hovedindgangen

Ved hovedindgangen står kunstværket Det Lyttende Spejl (The Listening Mirror). Værket er doneret af Ny Carlsberg Fondet og skabt af den islandsk-danske kunstner Olafur Eliasson. 

Kunstværket inviterer til, at man bevæger sig ind i, igennem og rundt om det. Det tilbyder et rum med mange perspektiver på omgivelserne og én selv.

Pavillonen er tre meter høj, så det skråtstillede spejl forbliver netop ude af rækkevidde for de besøgende. Men når de går ind i pavillonen, kan de kigge op på refleksionen af dem selv og andre forbipasserende og derved se sig selv inkorporeret i værket.

 

Kunstudsmykning af foyeren

Under projekteringen af hospitalsbyggeriet besluttede hospitalsledelsen at udnytte den 375 lange foyer til at understøtte kunststrategien omkring helende arkitektur.

Udsmykningen blev udbudt til tre kunstnere, og kunstneren Erik A. Frandsen vandt på sin vision om at bringe lys, farver og atmosfære ind i det langstrakte rum.

Erik A. Frandsen arbejder ekspressivt og intuitivt, og han fik frie hænder, hvilket en tur gennem foyeren viser var et godt valg.

En tur ned gennem foyeren byder bl.a. på: Glorier på søjler, fleksible LED skærme på 3 søjler, fiberbeton-relieffer på alle gavle, malede klinikindgange, glasmosaik og frescomaleri. 

Hospitalets farver

Hospitalets farvestrategi kan relateres til den schweizisk-franske arkitekt La Corbusiers næsten 100 år gamle farvestrategi.

Hvert niveau i hospitalet har en grundfarve og to kompletterende farver. På den måde fungerer farverne som vejvisere for patienter og pårørende.

Farvestrategi Regionshospitalet Gødstrup

Eksisterende samlinger fusioneres 

Carl Henning Pedersen_web.jpg

I forbindelse med genplacering af kunstsamlingerne fra hospitalerne i Herning og Holstebro er farvestrategien brugt bevidst til at skabe nye oplevelser af gamle værker. Kunstsamlingen udgør cirka 120 værker af høj kunstnerisk kvalitet. Disse værker er genplaceret i områder, hvor flest mulig får glæde af dem. Og naturligvis under hensyn til motiv, format og farvestrategi.

Her ses et eksempel med et Carl-Henning Pedersen-værk, indlån fra Carl-Henning Pedersen og Else Ahlfeldt Museet.

Genbrug og nyt kombineres

Så meget som mulig er blevet genbrugt fra hospitalerne i Herning og Holstebro - faktisk helt op mod 90 procent af inventaret.  

Første billede viser et eksempel med et værk af Malene Landgreen, som har været omkring et galleri til opretning og indramning, samt gamle Hans J. Wegner-sofaer fra Regionshospitalet i Holstebro, som har fået en make-over hos en møbelsnedker.

På andet billede ses, hvordan et nydoneret værk af Mie Olise Kjærgaard kombineres med genbrugte Hans J. Wegner-møbler.

 

Malene Landgreen og Hans Wagner på Regionshospitalet Gødstrup   Mie Olise Kjærgaard_Web.jpg

 

 

Genplacering af kunst i gårdhaver

De gårdhaver, som ligger ud til foyeren, er anvendt til genplacering af eksisterende kunst. Her er to værker, som har stået ved hospitalet i Holstebro: Erik Heides Vind og Tove Olafssons Knælende Kvinde med Barn.

Hospitalet har 14 indre gårdhaver.

Erik Heide: Vind. Foto: Søren Braad Andersen, Kommunikation

Tove Olafsson: Knælende Kvinde med Barn. Foto: Søren Braad Andersen, Kommunikation.