Socialsygeplejersken
Socialsygeplejersken arbejder for at skabe større lighed i sundhed for socialt udsatte. Patienten kan selv kontakte socialsygeplejersken eller få hjælp til det.
Socialsygeplejersken har specialiseret viden om klinisk sygepleje til socialt udsatte, herunder:
- viden om sammenhæng mellem somatisk sygdom og brugen af rusmidler
- skadeligt forbrug af alkohol
- abstinensbehandling
- substitutionsbehandling
Socialsygeplejersken har også en særlig viden om de miljøer, hvor mennesker med komplekse sociale problemer færdes og kender til de regionale og kommunale tilbud, der er til personer med stofmisbrug, hjemløshed, skadeligt forbrug af alkohol og psykisk sygdom.
Det daglige arbejde
Socialsygeplejerskens opgaver i det daglige veksler mellem at yde omsorg for den enkelte, koordinere forløb på tværs af afdelinger og sektorer.
Eksempler på daglige opgaver:
- etablere en god og tillidsfuld relation til socialt udsatte
- yde sygeplejefaglig omsorg med henblik på at støtte patientens mulighed for at få mest muligt udbytte af indlæggelsesforløb samt ambulante forløb
- fungere som patientens kontaktperson med henblik på at bygge bro mellem patient og øvrige sundhedspersonaler, herunder at forebygge og løse konflikter
- være rollemodel med en anerkendende og pragmatisk tilgang baseret på respekt, rummelighed og faglig specialistviden
- give personalet redskaber og faglig viden til at forstå, rumme og håndtere denne patientgruppe
- inddrages til sparring i forbindelse med abstinensbehandling og substitutionsbehandling blandt andet i forhold til smerteproblematikker
- holde sig ajour med de indsatser og tilbud, der findes til socialt udsatte patienter
- inddrages til sparring i forhold til at planlægge og koordinere hensigtsmæssige udskrivningsforløb
- bygge bro og skabe sammenhængende patientforløb både internt på Regionshospitalet Gødstrup og på tværs af sektorer
- skabe og udvikle det daglige samarbejde internt på Regionshospitalet Gødstrup samt med tværsektorielle samarbejdspartnere
Fokus på at patienten føler sig set, hørt og inddraget
Socialsygepleje tager afsæt i en skadesreducerende og ressourcetænkende tilgang, og mødet mellem den socialt udsatte og socialsygeplejersken er kendetegnet ved en anerkendende og omsorgsorienteret sygepleje.
Socialsygeplejersken støtter den enkelte, både under indlæggelse og i ambulante forløb ud fra de sygeplejeetiske retningslinjer.
Mødet med patienten er baseret på anerkendelse, integritet, værdighed og rummelighed overfor patientens livsførelse.
Dette uden stigmatisering og med fokus på at sikre, at patienten føler sig set, hørt og inddraget i behandlingsforløbet som aktiv kompetent person.
Socialsygeplejerskens møde med den socialt udsatte bygger på evidensbaseret viden om socialt udsattes komplekse sundhedsmæssige og sociale problemstillinger, samt indsigt i kompleksiteten i at være afhængig af et rusmiddel.
Dette under hensyntagen til den enkelte patients udfordringer, ressourcer, muligheder for compliance og individuelle sundhedskompetencer samt socialsygeplejerskens kliniske skøn.