Om afdelingen

Vi er ca. 160 ansatte bestående af læger, jordemødre, sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter og sekretærer.

Afdelingen består af følgende klinikker og sengeafsnit:

Graviditet, fødsel, barsel

Ca. 3200 familier fra kommunerne i området: Struer, Holstebro, Lemvig, Ringkøbing-Skjern, Ikast-Brande, Herning og delvist Silkeborg kommer i afsnittet i forbindelse med deres graviditet, fødsel og barsel.

Fødeafsnit

Der er syv interaktive fødestuer, indrettet med fokus på et trygt og hjemligt fødemiljø. Læs om fremtidens fødestuer 

I afsnittet samarbejder jordemødre, social og sundhedsassistenter og læger om fødslerne. Fødestedet varetager alle fødsler bortset fra præterme fødsler før uge 28.

Jordemødrene arbejder dels i ”kendt jordemoder” ordningen (KJO) dels i fast beredskab. Otte KJO teams bestående af hver tre jordemødre varetager jordemoderkonsultationer, fødsels- og familieforberedelse, fødslen, samt barselsbesøg indeholdende PKU og hørescreening på barnet, efterfødsels-samtale, kontrol af evt. syning, og kontrol af barnets trivsel. Hvert team varetager på årsbasis omsorgen for ca. 140 kvinder og deres familier, både første- og flergangsfødende.

Jordemødre i fast beredskab varetager konsultationer og fødsler uden for teamordningen, i jordemoderklinik samt akut klinik for gravide.

Vagtberedskabet for jordemødrene på fødeafsnittet består af faste 8 og 12 timers vagter dag, aften og nat samt KJO, der tilkaldes ved fødsler i eget team. Ved spidsbelastning og sygdom kan flex-jordemoder (jordemoder på tilkald) og jordemødre fra svangre/barselsafsnit trækkes til fødeafsnittet med henblik på at sikre betjening af fødende.

Svangre- og Barselsafsnit

Afsnittet består af 24 senge og modtager:

  • gravide med sygdomme eller tilstande, der kræver indlæggelse
  • førstegangfødende med ukompliceret forløb. Disse familier tilbydes valg mellem udskrivelse direkte fra fødeafdelingen med 2 hjemmebesøg eller indlæggelse en nat på barselsafsnittet med et hjemmebesøg
  • første- og flergangsfamilier med komplekse eller komplicerede forløb, eller hvor barnet har behov for særlig pleje og behandling evt. med pædiatrisk bistand

Vi har årligt omkring 3200 fødsler.

Sygeplejersker og jordemødre samarbejder på svangre-barselsafsnittet i faste 8 og 12 timers vagter dag, aften og nat. Nogle jordemødre er fastansatte på svangre-barselsafsnit, mens andre skifter mellem svangre-barselsafsnittet og fødeafsnittet.

Obstetrisk studieafsnit

Afsnittet hører under svangre-barselsafsnittet og har åbent mandag til og med torsdag i dag- og aftenvagt. I afsnittet samarbejder sygepleje-, jordemoder- og lægestuderende i teams om plejen af indlagte familier. Patientgruppen er elektive sectiopatienter og andre barselspatienter med kompliceret forløb. En fast gruppe af sygeplejersker og jordemødre fungerer som vejledere i studieafsnittet.

Klinik for gravide

Afsnittet er et dagsafsnit, hvor der foretages graviditetsundersøgelser og planlagte kontrolscanninger. I afsnittet samarbejder sonografer og læger om graviditetskontrollerne.

Jordemoderklinik

Jordemoderkonsultationer afholdes i jordemoderklinik for gravide i RHG samt i jordemoderkonsultation i Lemvig, Ringkøbing, Ikast, Tarm og Brande. Du har som jordemoderstuderende dine konsultationsdage der, hvor din kontaktjordemoder er tilknyttet.

Familieambulatoriet

I Familieambulatoriet modtages gravide og familier, der i forbindelse med graviditet er henvist fra egen læge på grund af misbrug, enten nu eller tidligere. Her samarbejder jordemødre, sagsbehandler og læger med praktiserende læge og kommunale instanser med at støtte, vejlede og behandle de gravide og familierne. Familieambulatoriet er en del af familieambulatoriet i Skejby. Familieambulatoriet er beliggende tæt på Klinik for gravide og jordemoderklinik.

Akut klinik for gravide

Afsnittet fungerer som akut modtageafdeling for gravide, der enten selv henvender sig eller henvises fra egen læge eller jordemoderkonsultation. Desuden varetages planlagte igangsættelser. Afsnittet er åbent i dag og aftenvagt kl. 7-22. I dag tid samarbejder sonograf, læge og jordemoder om undersøgelser, i aftenvagt foretager jordemoder undersøgelser og kalder ved behov læge.

Kvindesygdomme

Klinik for kvindesygdomme modtager årligt 12.000 patienter og har dagligt ca. 50-65 patientbesøg. I klinikken udreder, behandler og plejer vi patienter med akutte og kroniske sygdomme i underlivet. Patienterne er kvinder i alle aldre. Specialet er opdelt i teams og består af onkologisk, urologisk, -og almen team. Derudover modtages der akutte patienter.

Der foretages undersøgelser, små behandlinger, forundersøgelser og forberedelse til operation, samt skanninger tidligt i graviditeten. På alle hverdage i dagtid modtager afdelingen patienter, mellem 50 og 70 om dagen. I klinikken samarbejder læger og sygeplejersker om behandlingen af patienter. Patienter, der skal have foretaget operationer, henvises videre til Kvindesygdomme Ambulant Kirurgi eller Sengeafsnit for Kvindesygdomme.

UngMod

UngMod er en rådgivningsklinik, hvor unge i Herning Kommune gratis og anonymt kan få rådgivning i forhold til problemer generelt og mere specifikt angående sex og prævention. To jordemødre med erfaring inden for præventionsrådgivning/sexologuddannelse samarbejder i klinikken med socialrådgiver og pædagog. Klinikken drives i et samarbejde mellem Herning Kommune og Kvindesygdomme og Fødsler.

 

Afdelingens opgaver

Hvad løser vi af opgaver?

Sundhedsstyrelsens specialeplan definerer afdelingens opgaver inden for kvindesygdomme (gynækologisk speciale) og fødsler (obstetrisk speciale). 

Indenfor gynækologi er opgaverne forebyggelse, diagnostik og behandling i forhold til:

  • sygdomme og symptomer i de kvindelige kønsorganer
  • kvinder med sygdomme, der skyldes forandringer i bækkenbund og nedre urinveje.
  • svangerskabsforebyggelse
  • problemer i den tidlige graviditet og svangerskabsafbrydelse
  • fertilitetsbehandling

Herudover varetager vi forskning og udvikling, samt uddannelse af yngre læger, jordemødre, sekretærer og sygeplejersker.

Indenfor graviditet, fødsel og barsel (kaldet obstetrik) er opgaverne sundhedsfremme, forebyggelse, diagnostik og behandling. Hertil kommer genetisk rådgivning af gravide.

Samarbejde internt

Gynækologisk obstetrisk afdeling har et tæt samarbejde med andre lægefaglige specialer på Regionshospitalet Gødstrup, alt ud fra den enkelte kvindes graviditet, sygdomsbillede eller forløb.

Afdelingen tager ligeledes aktiv del i klyngesamarbejdet. Obstetrisk afsnit især sammen med især børneafdelingen, som en del af familieklyngen, og gynækologisk afsnit har især samarbejde med kirurgisk og urologisk afdeling omkring fælles ambulatorium og sengeafsnit.

Afdelingen samarbejder endvidere med alle service- og støttefunktioner, fagligt som administrativt.

Samarbejde

Internt samarbejde

Gynækologisk obstetrisk afdeling har et tæt samarbejde med andre lægefaglige specialer på Regionshospitalet Gødstrup, alt ud fra den enkelte kvindes graviditet, sygdomsbillede eller forløb.

Afdelingen tager ligeledes aktiv del i klyngesamarbejdet. Obstetrisk afsnit især sammen med især børneafdelingen, som en del af familieklyngen, og gynækologisk afsnit har især samarbejde med kirurgisk og urologisk afdeling omkring fælles ambulatorium og sengeafsnit.

Afdelingen samarbejder endvidere med alle service- og støttefunktioner, fagligt som administrativt.

Eksternt samarbejde

Tværsektorielt har obstetrisk afsnit tæt samarbejde med sundhedsplejen i de 6 omkringliggende kommuner, både i forhold til den enkelte familie, men også omkring fødselsforberedelse, audit på genindlæggelser, fælles amme- og trivselspolitik, Ungmod for unge mellem 12-25 år i Herning og andre udviklingsprojekter.

Samarbejdet med praktiserende læger koordineres via praksiskonsulent Jane Boelskifte, som er tilknyttet afdelingen.

Specialespecifikt er der endvidere tæt kontakt til øvrige hospitaler i regionen, hospitaler nationalt,  samt specialerelaterede patient- og sygdomsforeninger.

Jobsøgende?

Jobmuligheder hos os

Du er altid velkommen til at ringe til os og forhøre dig om mulighed for et job hos os. Vi tager gerne imod uopfordrede ansøgninger, men du får ikke længerevarende vikariater eller faste stillinger ad denne vej, kun afløsning. Faste stillinger og vikariater > 3 mdr. slås altid op.

Hvad er en god ansøgning for os?

En ansøgning, hvor vi kan ”mærke” dig som person. Hvor du fortæller om de tanker, du har gjort dig i forhold til netop at ville søge dette job? Hvad du brænder for som fagperson? Hvad er vigtigt for dig i samarbejdet med patienterne/familierne, og hvad har værdi i forhold til dine fremtidige kollegaer og ledere? Hvorfor lige nu?

Se ledige stillinger pt. 

 

Kontakt afdelingsledelsen

Kontakt cheflæge

Carsten Byrjalsen
Tlf. +45 6014 3216
carbyr@rm.dk

Kontakt chefjordemoder

Ann Fogsgaard
Tlf. +45 3035 1032
anfogs@rm.dk