Identificer patientens palliative behov
Værktøjer til at identificere den terminale face og hvordan du henviser til Enhed for Lindrende Behandling eller Anker Fjord Hospice.
Identificer patientens behov for lindrende indsats
Forløbet af livstruende kronisk sygdom er ofte kendetegnet ved pludselige sygdomsforværringer, hvor behandling hjælper, men ikke fører patienten helt tilbage til det tidligere funktionsniveau. Fokus er oftest rettet mod sygdommens symptomer. Derfor kan det være en udfordring at identificere patientens behov for lindrende indsats. Ligeledes kan det være en udfordring at identificere det, når patienten glider over i den terminale sygdomsfase.
Mange typer af sygdomme kan udvikle sig til at være livstruende kronisk sygdom; hjerte-/karsygdom, lungesygdom, nyresygdom, leversygdom, demens eller anden neurologisk sygdom, psykisk sygdom eller andre.
God palliativ indsats indebærer bedst mulig lindring af alle fysiske, psykiske, sociale og eksistentielle problemstillinger, og fokus er rettet mod både patient og pårørende. Den palliative indsats udføres i samarbejde med den primære sundhedssektor.
For identificering af kroniske sygdomsforløb i den terminale fase kan værktøjet SPICT anbefales.
Det anbefales at anvende et systematisk screeningsværktøj mhp. at identificere palliative behov, f.eks. EORTC-PAL-15.
I den terminale fase anbefales det systematisk at arrangere samtale med patient og pårørende om deres ønsker jv.f. SFI, indhent aktivitet 'Samtale om ønsker til pleje og behandling i den sidste levetid' (se nedenstående).
Patienten henvises til specialiseret palliativ indsat ved komplekse problemstillinger med behov for tværfaglig indsats eller ved utilstrækkelig effekt af igangværende indsatser.
Sådan henviser du til Enhed for Lindrende Behandling
Henvisningen sendes elektronisk og følgende bedes oplyst:
- Navn, cpr-nummer, adresse, telefonnummer.
- Egen læge, kontakt til hjemmeplejen
- Henvisningsdiagnose
- Kort beskrivelse af sygdomshistorie og almen tilstand
- Beskrivelse af aktuelle palliative problemstillinger, som kvalme, smerter, åndenød, angst og uro og hvad der tidligere er forsøgt af behandling
- Oplysning om åben indlæggelse og sociale ydelser (terminalerklæring, medicintilskud, plejeorlov)
- Afstemt FMK
- Udfyldt EORTC-skema
Patienten vil blive visiteret i tværfagligt forum minimum bestående af læge og sygeplejerske. Henvisende instans og egen læge vil blive kontaktet, hvis patienten ikke vurderes at have behov for specialiseret palliativ indsats.
Hvis henvisningen enten afvises eller forløbet afsluttes, kan patienten genhenvises ved behov.
Visitation foregår dagen efter henvisningen er modtaget. Første konsultation med patienten tilstræbes max. 10 dage efter henvisningen er modtaget.
Sådan henviser du til Anker Fjord Hospice
En henvisning består af to dele – en lægedel og en patientdel.
1) Elektronisk henvisning, som lægen sender til:
Anker Fjord Hospice afd. 6515.01.0
Lokationsnummer 579 000 198 31 16
Lægen kan f.eks. være den praktiserende læge, behandlende læge på hospitalet eller læge fra Enhed for Lindrende Behandling.
Journalpapirer er kun relevant for patienter bosiddende eller behandlet uden for Region Midtjylland.
Visitationsansvar
Hospicechefen varetager visitation til hospice sammen med den læge fra Region Midtjyllands hospitalsvæsen, der er tilknyttet hospice.