B_Gæster 16_9.jpgEfter fire engagerende speedtalks var der mulighed for at tale med forskerne, besøge stande og suge ny viden til sig på 1. sal i Atrium i NIDO | Center for Forskning og Uddannelse. 

Fotos: Finn Møller.

Forskningens Døgn er en landsdækkende, årligt tilbagevendende begivenhed, hvor forskere og borgere mødes om ny viden. I uge 17 2025 var Regionshospitalet Gødstrup med for første gang.

På en solrig torsdag eftermiddag den 24. april bød hospitalsdirektør Lasse Hansen og forskningschef Henriette Buttenschøn velkommen til godt 50 gæster i de attraktive og unikke rammer, hospitalet har skabt for forskning, innovation og uddannelse i NIDO | Center for Forskning og Uddannelse.

Speedtalks satte hverdagens spørgsmål under lup

Fire afdelinger stillede med stærke og engagerede yngre forskere, som enten er i gang med en ph.d. eller netop har afsluttet én.

Gennem fire speedtalks á ti minutters varighed åbnede de deltagernes øjne for, hvordan hverdagens såkaldte almindeligheder rummer spørgsmål, der kalder på nysgerrighed og ny viden – for ikke at gro fast som dogmer og barrierer for ny behandling.

Ernæring gør en mærkbar forskel for patienterne

Hvad betyder det eksempelvis, når hver tredje patient, der bliver indlagt, er underernæret eller i risiko for at blive det? Det kalder naturligvis på forskning i, hvordan vi bedst muligt ernærer vores patienter.

Hospitalets kostkoncept, herunder muligheden for at trække på diætister, gør en mærkbar forskel, fortalte Kirstine Guld Frederiksen og Marianne Boll Kristensen fra Afdelingen for Ernæring med afsæt i deres forskning. 

Når blære og tarm spiller sammen

Sofie Axelgaard fra Børn og Unge fortalte om, hvordan tarm og blære gensidigt påvirker hinanden, og hvordan denne indsigt kan være med til at behandle ufrivillig vandladning hos børn.

En viden, der hjælper med at imødegå automatreaktioner præget af skam og skyld – både hos børn og deres forældre.

Kan man forske i den gode død?

Iben Strøm Darfelt fra Operation og Intensiv tog fat i den anden ende af livscyklussen. For flere af afdelingens patienter overlever ikke et intensivt ophold – men kan man forske i den gode død?

Ja, det kan man, fortalte Iben og tilføjede, at vi endnu ikke har fundet svaret på, hvordan man bedst forlader denne verden.

Til gengæld har patient- og pårørendestudier på Operation og Intensiv resulteret i en række handlingsanvisninger, som hjælper personalet med at støtte patienter og pårørende bedst muligt i livets sidste fase.

Virtual reality mod køresyge

Endelig stillede Lise Hill-Madsen fra Øre-, Næse-, og Halskirurgi skarpt på en af de mere hverdagsnære udfordringer, de fleste mennesker møder før eller siden – nemlig køresyge og den medfølgende kvalme.

Med afsæt i, at politibetjente oplever øget køresyge efter overgangen til elbiler, er hun og kollegerne i gang med at undersøge, om virtual reality kan kurere køresyge.

Via et testprogram i en køresimulator trænes hjernen i at acceptere forskellige stimuli, som normalt fremkalder kvalme. Målet er at udvikle et konkret træningsprogram mod køresyge. 

Stor interesse og spørgelyst i Atrium

Efter de fire oplæg var der mulighed for at tale med forskerne, besøge stande og suge ny viden til sig på 1. sal i Atrium i NIDO-bygningen. Stemningen tydede på, at mange fik stillet deres nysgerrighed.

En taknemmelig forskningschef, Henriette Buttenschøn, kunne afslutningsvis konstatere, at forskerne og de deltagende afdelinger havde gjort en stor indsats for at møde gæsterne i øjenhøjde.

Nu skal det evalueres, om Forskningens Døgn skal være en fast, tilbagevendende begivenhed i Gødstrup.