Bo Rokkjær er sygeplejerske i Herning kommune og glad for at bruge IT-systemet Axon til at gøre overgangen fra hospitalsindlæggelse til eget hjem lettere for borgeren. Foto: Dorthe Gærup Olesen, Regionshospitalet Gødstrup.

18.03.2025

I Herning kan den kommunale sygeplejerske få en visning af hospitalsjournalen, når en borger har været indlagt på hospitalet. Det skyldes et nyt It system, der er udviklet og testet i samarbejde mellem Herning Kommune og Regionshospitalet Gødstrup, og som gør overgangen mellem hospitalet og den kommunale sygepleje lettere for borgeren. I denne uge afgøres det, om systemet vinder digitaliseringsprisen.   

 

”Goddag, goddag.”

Sygeplejerske Bo Rokkjær hilser venligt, mens han træder ind i huset til en ældre mand lidt udenfor Kibæk ved Herning.

Bo Rokkjær er kommunalsygeplejerske i Herning Kommunes distrikt Sygepleje Syd, og bruger derfor det meste af sin dag på at besøge borgere, der har brug for hjælp til sårpleje, medicinophældning, få målt blodtryk og mange andre opgaver indenfor sygeplejefaget.

Den lille hvide Toyota og en tablet er ”kontoret” i løbet af dagen. Det er her, han forbereder sig inden det næste borgerbesøg.

Og det er netop et link på denne tablet, der er omdrejningspunktet for denne artikel.

Bag et lille ikon i hjørnet på Cura, det system, som Herning Kommune bruger til deres elektroniske journaler, gemmer sig nemlig en visning af udvalgte sundhedsoplysninger fra Midt-EPJ, som er den elektroniske patientjournal, som hospitalerne i Region Midtjylland bruger.

Via et link på tableten kan den kommunale syugeplejerske se udvalgte oplysninger i hospitalets patientjournal. Foto: Dorthe Gærup Olesen, Regionshospitalet Gødstrup.

Systemet hedder Axon EPJ-indblik, og er et et IT-system, der giver den kommunale sygeplejerske, terapeut eller andre, der har brug for informationer, en visning af  relevante dele af patientens hospitalsjournal i fem døgn efter udskrivelsen fra hospitalet.

 

Sparer tid og øger tryghed

Axon EPJ-Indblik er resultatet af et samarbejde mellem Regionshospitalet Gødstrup, Herning Kommune, Digitalisering og It i Region Midtjylland og it-virksomheden Systematic.

Siden marts 2023 har Herning Kommune og Regionshospitalet testet systemet, og selv om testperioden for længst er slut, har samarbejdspartnerne valgt at fortsætte med at benytte systemet.  

For Bo Rokkjær er det nemlig et rigtig vigtigt værktøj, når han skal besøge en borger, der for nylig er udskrevet fra hospitalet.

- Jeg kan bedst lide at være bedst muligt klædt på inden et besøg. Derfor sidder jeg ofte i bilen inden et besøg hos en nyudskrevet borger og læser i hospitalsjournalen, inden jeg går ind til borgeren, forklarer han.

Axon EPJ-indblik er er supplement til den udskrivelsesrapport, som laves og sendes til den kommunale sygepleje i forbindelse med patientens udskrivelse. Men da dette mest er et resumé, kan der være detaljer, der har betydning for den kommunale sygeplejerskes arbejde, der ikke er med.

- Det er tit meget konkrete ting, som ikke er med i resumeet. Eksempelvis har vi nogen gange hjertepatienter, som vi skal veje, fordi vi skal holde øje med, om de får væskeophobning i kroppen. Men i udskrivningsrapporten står oplysningerne om der deres udgangsvægt ofte ikke, forklarer Bo Rokkjær og fortsætter:

- Før vi fik Axon skulle jeg ringe til sygehuset for at få denne oplysning. Det tager tid og forhaler det hele. Og det giver også forstyrrelser på hospitalet, for jeg fik ofte først fat på en sekretær, der skulle bede en sygeplejerske om at ringe tilbage. 

Med afgangen til hospitalets journal kan Bo Rokkjær nu selv slå informationerne op – også mens han står inde i borgerens stue - og der gør en kæmpe forskel, mener han:

- Jo mere vi i den kommunale sygepleje ved, om hvad der foregår under indlæggelsen, jo bedre kan vi tager over. Borgeren kan ikke altid huske, hvad der er sket under indlæggelsen, og hvis der så ikke er pårørende, der ved, hvad der er sket, kan der være information, der går tabt. Det gavner også borgeren at få svar med det samme, hvis de har spørgsmål. Folk er mere trygge, når vi har styr på tingene. Hvis vi skal spørge gentagne gange, om hvad der er sket underindlæggelsen, giver det utryghed hos borgeren og de pårørende.

 

Godt samarbejde giver pote

Selvom den helt store gevinst ved systemet ligger i arbejdet ude ved den enkelte borger, er der også noget at spare på hospitalet ved at være en del af projektet.  

- Vi oplever, at telefonopkaldene reduceres med mellem 30 og 50% og dermed giver færre forstyrrelser på de enkelte afdelinger. I de tilfælde hvor den kommunale sygeplejerske alligevel har brug for at lave et opkald, bliver dialogen mere målrettet og kvalificeret, og tager derfor kortere tid, forklarer Gunna Estrid Andersen, der er kvalitetskonsulent på Regionshospitalet Gødstrup, og har været med i udviklingsprocessen.   

Også hospitalets sygeplejefaglige direktør Rikke Degn er glad for det nye redskab:

- Vi har i årevis arbejdet på at skabe de bedste mulige forløb for vores patienter, også efter deres udskrivelse fra hospitalet. Derfor er vi glade for at have været med i udviklingen af et IT-system, som i den grad letter overgangen mellem hospitalet og den kommunale hjemmepleje, og derigennem giver patienten oplevelsen af et mere sammenhængende sundhedsvæsen, siger Rikke Degn.

I Herning Kommune er Gitte Nørgaard, der er chef for sygepleje og hjemmepleje er begejstret over det nye redskab.

- Vi sparer tid, når vi skal følge op på borgerens behandlingsplan, finde et blodprøvesvar eller tjekke, hvilke aftaler, der er lavet. Vi oplever, at det nære sundhedsvæsen hænger bedre sammen, og at vi er bedre klædt på i den fortsatte pleje og behandling af borgeren i eget hjem, når vi har adgang data og overblik, siger Gitte Nørgaard.

Også andre har fået øjnene op for hvad det kan, når hospitalet journalsystem taler sammen med kommunens.  

Ikast-Brand Kommune er på nippet til at implementere systemet og mange andre kommuner har vist interesse.

Og så er systemet blevet nomineret til Digitaliseringsprisen, der uddeles til offentlige virksomheder, institutioner og myndigheder, som skaber innovative, inspirerende og effektive løsninger til gavn for borgere, erhvervsliv og myndigheder.

Bo Rokkjær bruger det meste af sin arbejdsdag på farten. Derfor er det vigtigt at have let adgang til de nødvendige oplysninger om borgernes hospitalsindlæggese.Foto: Dorthe Gærup Olesen, Regionshospitalet Gødstrup.

Tilbage i den hvide Toyota håber Bo Rokkjær, at værktøjet, som han selv er så glad for, snart bliver bredt ud til mange af kollegerne andre kommuner:

- Jeg har været kommunal-sygeplejerske i otte år, og i alle de år har vi arbejdet for de gode udskrivelser. En af mine anker har altid været, at vi arbejder i forskellige systemer i kommunen og på hospitalet. Her er Axon et af de bedste skridt der er taget, siger Bo Rokkjær..

 

 

Fakta om digitaliseringsprisen:

Digitaliseringsprisen, uddeles til offentlige virksomheder, institutioner og myndigheder, som skaber innovative, inspirerende og effektive løsninger til gavn for borgere, erhvervsliv og myndigheder.

Bag prisen står Digitaliseringsstyrelsen, KL, Danske Regioner, HK, Rambøll, Dansk IT og Charlie Tango.

Digitaliseringsprisen bliver uddelt i forbindelse med OffDig konferencen den 19. marts 2025.