Model til realistisk træning af keglesnitsoperationer udvikles i Gødstrup
For første gang i Danmark samlede en kolposkopikongres på RH Gødstrup gynækologer og sygeplejersker fra Norden, der også fik set en prototype til SIM-træning.
For første gang i Danmark samlede en kolposkopikongres på RH Gødstrup gynækologer og sygeplejersker fra hele Norden, der også fik set hospitalets nye prototype til simulationstræning.
20.11.2024
Tekst: Merete Friis Jeppesen.
Fotos i artiklen: Søren Braad Andersen.
Overlæge Jakob Dinesen og uddannelsesansvarlig overlæge Anne Gamst fra Afdeling for Kvindesygdomme og Fødsler spiller en afgørende rolle i udviklingen af den nye simulationsmodel til træning af kolposkopier.
Overlæge Jakob Dinesen og uddannelsesansvarlig overlæge Anne Gamst med nogle af prototyperne på livmoderhalse, der udvikles til simulationstræningen.
De samarbejder med ingeniører på Regionshospitalet Gødstrup om at få skabt en model af kvindens underliv, herunder livmoderhalsen i et materiale, der kommer tættest muligt på at opføre sig som rigtigt menneskevæv.
- Det er afgørende, at materialet i livmoderhalsen reagerer som under en rigtig keglesnitoperation, da dette hjælper lægen med at få trænet vigtige praktiske færdigheder. For eksempel skal man kunne få følelsen af at lave rigtige snit, og der er vi ikke endnu. Vi vil selvfølgelig gerne have noget materiale, der kommer tæt på virkeligheden samtidig med, at det også er bæredygtigt og praktisk, siger Jakob Dinesen.
Han har siddet derhjemme og formet livmoderhalse i modellervoks i forskellige former og størrelser og taget dem med til ingeniørerne, der herefter kan 3D printe realistiske afstøbninger i forskellige testmaterialer.
Prototyper på livmoderhalse i modellervoks og prøveafstøbninger i gelatine, der minder om menneskevæv.
Løbende afprøvninger og justeringer i idéværkstedet
3D printeren er ofte i fuld sving i idéværkstedet i NIDO Simulation. Studentermedhjælper Lukas Dahl Lindberg (tv.) og innovationskonsulent Daniel Wiencken får udviklet og testet flere prototyper i samarbejde med gynækologerne.
Ingeniørerne arbejder med løbende afprøvninger og justeringer på at forbedre modellen for at opfylde lægernes krav til effektiv træning. Fx skal materialet som livmoderhalsene laves af kunne lede strøm og tåle varme, fordi keglesnitoperationer foregår med el-kirurgi. På den måde gennemgår træningsmodellen mange afprøvninger og tilpasninger, indtil den rette opskrift er udviklet.
“Det er netop den arbejdsmetode der gør, at samarbejdet fungerer så godt. Der opstår nemlig en fælles forståelse mellem den lægefaglige og den ingeniørfaglige disciplin,” siger Daniel Wiencken.
Realistisk træning vinder på flere parametre
Målet med simulationsmodellen er at forbedre træningsmulighederne for yngre læger på afdelingen, der får mulighed for at øve sig på keglesnitoperation så tæt på virkeligheden som muligt. Når modellen er færdigudviklet, bliver den implementeret i de yngre lægers træning på Kvindesygdomme og Fødsler.
- Det handler om at give vores læger de bedste betingelser for uddannelse, og når den nye simulationsmodel er klar, vil den give flere gode muligheder for hands on træning, siger Anne Gamst og fremhæver samarbejdet med ingeniørerne som både lærerigt og inspirerende.
Simulationskoordinator Henrik Nielsen som faciliterer afdelingernes simulationstræning på Regionshospitalet Gødstrup, har været med til at hjælpe ideen på vej, fordi han hurtigt kunne få øje på gevinsterne.
- Resultatet af udviklingsprojektet er noget, der kommer til at give kæmpe værdi for uddannelsesmiljøet, for patientsikkerheden og for sundhedsvæsnet, da lægerne får mulighed for at øve så realistisk som muligt inden de møder rigtige patienter, siger Henrik Nielsen.
Hygiejne og bæredygtighed er også faktorer, der tænkes ind. Modellen skal være nem at rengøre. Og går en simulationsmodel i stykker, kan silikonen genbruges i nye modeller.