Sammen om opgaven (tværfaglig)

Baggrund

Regionsrådet i Region Midt besluttede den 27.oktober 2021, at der skulle udarbejdes en 360 graders plan for initiativer, som skal medvirke til at imødekomme det øgede pres på sundhedsvæsenet. En af målsætningerne, og intentionen i planen er, at bringe flere faggrupper i spil til patientnære og driftsmæssige opgaver samt at sprede vagtbelastningen for sundhedsprofessionelle med patientnære opgaver – med både et kortsigtet og langsigtet perspektiv. Omdrejningspunktet er, at der i fremtiden skal tages udgangspunkt i opgavernes karakter og findes løsninger, hvor flere faggrupper sammen skal bidrage til at løse de patientnære og driftsmæssige opgaver. Dette udmøntes, som initiativer under paraplyen 'Sammen om opgaven' og forventes bl.a. at kunne bidrage til at reducere konsekvenserne af den mangel på sundhedsprofessionelle inden for flere faggrupper, som sundhedssektoren står overfor – nu og i fremtiden.

Dette projekt initieres med henblik på, at sikre at rettidig tværprofessionel planlægning, implementering og evaluering af initiativer under "Sammen om opgaven" i de enkelte afsnit.

Formålet

Formålet er at sikre et godt og sammenhængende patientforløb, hvor der arbejdes i teams med en teamkultur præget af teaming, gennem patientforløbet hvor der er høj faglighed, kvalitet og sikkerhed for såvel patienter som medarbejdere.

Projekt opstart 1.9.2022

Projektleder: Kathrine S. Hansen, e-mail: KASKHN@rm.dk

Implementering af den nye palliations-samarbejdsaftale (tværfaglig)

Samarbejdsaftalen er et tillæg til Sundhedsaftalen 2021. Dette tillæg markerer endnu en fokusering i indsatsen i det palliative forløb. Der er specifik fokus på at målrette den tidlige palliative indsats og sætte ekstra fokus på den basale palliative indsats som ydes på alle afdelinger, der ikke har palliativ indsats som hovedopgave, til patienter med afgrænsede palliative behov inden for få problemområder. Den basale palliative indsats foregår sideløbende med diagnostik og anden behandling og pleje på alle niveauer. Der tages beslutninger om, at sygdomsbehandling aftrappes og/eller ophører. Indsatsen kan være åben indlæggelse og derved fast tilknytning, så behandlinger og undersøgelser minimeres.

Processen planlægges som en halvårlig implementering, hvor der i den første måned undervises i de monofaglige grupper og efterfølgende monitoreres der på flere indikatorer både kvalitativt og kvantitativt.

Projektet opstartes Septemeber 2022

Projektleder: Camillla Kiær, e-mail: camilla.kiær@goedstrup.rm.dk og Charlotte Riis, e-mail: chbjpd@rm.dk

Digital onboarding af nye medarbejdere ( tværfaglig)

Onboarding af nye medarbejdere eller det gode introdktionsforløb betyder meget for tilknytning og fastholdelse af nye medarbejdere. Der er gode erfaringer med at anvende den digitale forløbsguide som en app-løsning til digital onboarding. Opsætningen i digital format giver mulighed for at tilpasse viden løbende til den nye medarbejders niveau og sikre en let og hurtig adgang til de mest almindelige og mest anvendte processer og handlinger i dagligdagen.

Der udvikles et generisk overordnet afdelingsforløb som alle medarbejdere i Neurologi, fysio- og Ergoterapi tilkobles. Derudover udvikles der fagpakker som er specificeret de monofaglige grupper.

App'en skal være tilgængelig for de nye medarbejdere fra kontrakten er underskrevet, da vi underlægger os nyeste forskning på områder, der definerer "pre-boarding" som en meget essentiel del af den vellykkede introduktion til nyansatte.

Projektet opstartes 1.11.22 med en pilottestning og implementeres i alle faggrupper løbende herefter.

Projektleder: Udviklingssygeplejerske Charlotte Riis, e-mail: chbjpd@rm.dk

” Det personlige udskrivningsbrev” (Stroke)

Patienter med erhvervet hjerneskade oplever udfordringer med at orienterer sig i informationsmateriale efter udskrivelse. LUP undersøgelser konkluderer at patienterne ikke oplever sig informeret om deres sygdomsforløb under indlæggelse og ved udskrivelse.

For at imødekomme dette behov er der udviklet et udskrivelsesbrev med inspiration fra Regionshospitalet Viborg, neuroloigsk afdelings forbedringsprojekt.

Dette brev kan udleveres fysisk eller sendes elektronisk til pateinter, her er al information om deres indlæggelsesforløb og kommende aftaler inkluderet.

Opstart: September 2022

kontaktperson: Udviklingssygeplejerske Charlotte Riis, e-mail: chbjpd@rm.dk

Ernæringsprojekt (tværfagligt)

Mange neurologiske patienter oplever i varierende grad synkebesvær i deres forløb. På Stroke er vi i gang med et forbedringsforløb der skal sikre, at denne patientgruppe bliver screenet ved ankomst på afdelingen, får ordineret den rigtige kost- og væskeform og efterfølgende får det ordentligt tilberedt og serveret. Alt dette skal selvfølgelig dokumenteres på ordentlig vis.

Mange faggrupper har forskellige ansvarsområder i disse forløb og vi forsøger at afdække de brede linjer, så den rigtige implementeringsproces kan iværksættes.

Processen indeholder journalaudit for at få kendskab til om plejepersonalet screenet Stroke-patienter ved ankomst på afdelingen og hvordan risikopatienterne efterfølgende bliver henvist til en ergoterapeut. Vi har klarlagt arbejdsgangen når ergoterapeuten har ordineret en kost- og væskeform og hvordan disse bliver registreret i vores elektroniske systemer. Vi har lavet observationsstudie for at se om den ordinerede kost- og væskeform bliver serveret for patienterne og vi har lavet en spørgeskemaundersøgelse for at få klarlagt om køkkenpersonalet har den fornødne viden om konsistensformer og tilberedning.

Selvom forbedringsforløbet stadig er i proces har vi iværksat nye arbejdsgange for køkken- og plejepersonale, med det mål at sikre at 90% af vores neurologiske Stroke patienter bliver screenet til – og får serveret den rigtige kost- og væskeform.

Forbedringsforløbets første fase varer fra sommer 2022 til forår 2023.

kontaktperson: Specialeansvarlig Stroke Anne-Mette Roost, e-mail annsot@rm.dk