Om studierne
Arteriel hypertension er en folkesygdom associeret med kardiovaskulær morbiditet og mortalitet. Der udføres studier, der belyser betydning af NO-systemet for reguleringen af blodtrykket og effekter af forskellige interventioner, herunder peroral nitratbehandling.
Der forskes i effekten af diætkomponenters rolle for hypertensionsudvikling og behandlingseffekt. Der er særligt fokus på indholdet af nitrat, kalium og natrium i kosten, samt hvorvidt måling af saltfølsomhed er prædikterende for effekten af diæter.
Der forskes også i implementering af behandlingsalgoritmer i samarbejde med almen praksis og kritisk brug af blodtryksmålinger.
Forskningsmedarbejdere:
- Jesper Nørgaard Bech, MD, Ph.d, overlæge, professor (programleder)
- Bodil Gade Hornstrup, MD, afdelinglæge, Ph.d (post doc)
- Camilla Lundgreen Duus, MD, Ph.d-studerende
- Ann Mai Østergaard, MD
Igangværende studier:
KANSA og VASA
Betydningen af saltbalancen for blodtrykket hos patienter med hypertension og værdien af Salt-blood test til identifikation af saltsensitive individer (VASA)
KANSA og VASA-studierne: Camilla Lundgreen Duus, Jesper Nørgaard Bech, Bodil Gade Hornstrup.
VASA
VASA-studiet er et kontrolleret, randomiseret, ikke-blindet klinisk studie på 72 personer med essentiel hypertension. Deltagerne randomiseres til hhv. vanlig kost eller fire ugers saltrestriktion under både mundtlig og skriftlig vejledning. Vi ønsker at undersøge effekten af saltrestriktion på blodtrykket samt belyse væskebalancen og de hormonelle forandringer, der eventuelt ligger bag blodtryksændringerne. Desuden testes blodprøven Salt-blood test for, om den kan forudsige om et individ er saltsensitiv eller ej.
KANSA
Kombinerede effekter af kalium, nitrat og salt på blodrykket hos patienter med essentiel hypertension (KANSA)
KANSA-studiet er et kontrolleret, randomiseret, dobbeltblindet klinisk studie på 120 personer med essentiel hypertension. Deltagerne tages kortvarigt ud af deres vanlige blodtryksmedicin, hvorefter de randomiseres til 8 grupper. Der udleveres ensartet kost til en uge til alle og de suppleres med tilskud/placebo af kalium, nitrat og salt afhængigt af randomisering. Deltagerne undersøges før og efter med døgnblodtryk, døgnurin og blodprøver med fokus på NO-systemet og vasoaktive hormoner.
RUSH
Effekten af spironolakton på renal hæmodynamik hos essentielle hypertonikere (RUSH; Stine Langaa, Jesper Nørgaard Bech, Bodil Gade Hornstrup, Kezia McWhan)
RUSH er et kontrolleret, randomiseret, dobbeltblindet klinisk lægemiddelforsøg med cross-over design, hvori der inkluderes ca. 15 deltagere med forhøjet blodtryk. Efter pausering af vanlig blodtryksmedicin skal deltagerne igennem to behandlingsperioder á fire uger, hvor de modtager enten spironolakton 50 mg eller placebo. I slutningen af hver behandlingsperiode måles nyrernes gennemblødning ved både PET/CT-scanning og Technetium-99m MAG3- clearance.
SHARK
Studie om implementering af elektronisk indberetning af hjemmeblodtryksmåling og algoritmebaseret rutine for blodtrykskontrol i almen praksis (SHARK; Bodil Gade Hornstrup, Jesper Nørgaard Bech, Nikolai Hoffmann-Pedersen, Bruno Steen Christensen, Ulrik Steen, Anne Okholm )
SHARK studiet er en undersøgelse af en stram algoritmisk intervention i behandling af essentiel hypertension i almen praksis kombineret med hjemmemålinger af blodtrykket
EGNA, EGNI, EGNO
Effekten af høj vs. lav saltbalance på blodtrykket og nyrernes udskillelse af salt samt aktiviteten i NO systemet hos raske (EGNA; EGNI; EGNO; Jesper Nørgaard Bech, Ann Mai Østergaard, Frank Holden Mose, Marie Vrist, Jeppe Rosenbæk, Bodil Gade Hornstrup)
Studierne analyserer betydningen af en blodprøve test (salt blood testen), særligt med henblik på, om testen kan anvendes som prædiktor for effekten af saltrestriktion på blodtrykket. Undersøgelserne foregår både hos raske forsøgspersoner og patienter med varierende grader af nyrefunktionspåvirkning. Effekten af saltbalancen på nitrogenoxider i blodet undersøges også.