Henvisninger

  • Henvisninger sendes elektronisk til Mave- og Tarmkirurgisk Klinik (664037A)

Pakkeforløb: Udredning ved mistanke om kræft i tyk- eller endetarm

Alarmsymptomer:

  • Rektalblødning
  • Ændret afføringsmønster i mere end 4 uger
  • Abdominalsmerter i mere end 4 uger
  • Uforklaret blødningsanæmi

OG alder 40+

Se i øvrigt: Pakkeforløb for kræft i tyk- og endetarm (ww.sst.dk)

Henvisning skal indeholde relevante oplysninger om symptomer. Ved anæmi skal der foreligge biokemisk anæmiudredning inkl. ferritin og transferrinmætning. Der skal altid være foretaget rektaleksploration, og eksplorationsfundet skal beskrives. Det skal fremgå, at patienten er informeret om, at der henvises i pakkeforløb pga. mistanke om tarmkræft.

Galdestenssygdom

Vi behandler ukompliceret (galdestensanfald) og kompliceret (galdeblærebetændelse, galdevejsobstruktion pga sten) galdestenssygdom. I visitationen skal vi kunne vurdere, om der er mistanke om sten i dybe galdeveje. Der skal derfor foreligge aktuelle levergaldetal. Disse skal ikke nødvendigvis anføres i henvisningen, idet vi altid laver opslag i EPJ. Der skal foreligge billeddiagnostik med påviste galdesten.

Lyskebrok

Hvis der ikke er påviselig bule i lysken, er diagnosen som udgangspunkt tvivlsom. Hvis symptomerne i øvrigt peger på brok, kan patienten selvfølgelig henvises til en vurdering. Billeddiagnostik har ingen plads i udredning af lyskebrok, og vi har aftalt med Røntgen og Scanning, Gødstrup, at henvisninger mhp. billeddiagnostik af lyskebrok afvises. Behandlingen er operation. Mænd over 50 år med unilateralt brok opererer vi med åben operation, alle øvrige med laparoskopisk operation.

Andre former for bugvægsbrok

Vi følger de nationale anbefalinger vedrørende elimination af risikofaktorer før operation for umbilikalhernier og cicatricielle hernier.
Risikofaktorer er fedme, rygning og dysreguleret diabetes.

Hovedreglen er, at vi ikke opererer, hvis BMI>35, hvis patienten er ryger eller hvis HbA1C>60 hos diabetikere. Vi ønsker derfor heller ikke at se disse patienter, før risikofaktorer er elimineret. Det er en opgave, som patient og praktiserende læge skal løse i fællesskab. Så henvis kun, hvis evt. risikofaktorer er elimineret.

Undtagelsen er truende inkarceration, hvor der kan være operationsindikation trods tilstedeværelse af risikofaktorer.

Der skal ikke foreligge billeddiagnostik før henvisning.
Vi behandler IKKE rectusdiastase, hverken med kirurgi eller andre metoder.

Hæmorider

Symptomer er blødning og fremfald. Ukompliceret hæmoridesygdom er ikke forbundet med smerter. Der bør foretages rektaleksploration ifm. henvisning. Vi er restriktive med operation for anallidelser, inkl. hæmorider. Hvis generne er tilstrækkeligt store, tilbydes som hovedregel THD (transanal ligatur og evt. opsyning).

Marisker

I lighed med de andre kirurgiske afdelinger i regionen tilbyder vi ikke operation for marisker på indikationen lokalgener eller kosmetiske gener. Kun ved mistanke om præmalign tilstand foretages excision.

Henvis kun ved suspekte hudforandringer.

Analfissur

Symptomerne er smerter under og efter toiletbesøg og ofte friskt blod på toiletpapiret. Typisk fund er sentinel tag kl 6 og sphincterspasme samt smerte ved eksploration. Behandlingen er i første omgang regulering af afføringen og Diltiazem-creme til påsmøring. Ved behandlingssvigt kan der være indikation for overskæring af interne sphincter.

Rektalblødning

Ved monosymptomatisk, frisk rektalblødning udredes med sigmoideoskopi. Hvis patienten er over 40 år og ikke er henvist i pakkeforløb, sker undersøgelsen indenfor 3-4 uger. I øvrigt almindelig ventegruppe.

Pilonidalsygdom

Fistler lokaliseret i crena ani. Vi foretager primær udredning og behandling. Ved recidiv efter operation eller manglende opheling efter operation videresender vi henvisninger til Randers, som har specialfunktion for kompliceret pilonidalsygdom. Patienter, som genhenvises, kan med fordel informeres om, at det muligvis er Randers og ikke Gødstrup, som indkalder.

Anlæggelse af PEG-sonde

Opgaven er overtaget fra Medicinsk Afdeling. Vi foretager proceduren ambulant i en dyb rus suppleret med lokalanalgesi. Bemærk, at vi ikke varetager ernæringsopgaven, den påhviler henvisende instans. Bemærk også, at det er et krav til henvisningen, at der er dokumenteret informeret samtykke til anlæggelsen.