Uddannelsesforskning
En god uddannelse er væsentlig for at kunne udføre kirurgiske indgreb med høj kvalitet. Det er dog ikke helt nemt at kunne sige, hvornår en læge er færdiguddannet og klar til at stå selv uden supervision. Ph.d-studerende Karen Hesseldal forsker i, hvordan yngre læger udvikler sig fra at blive superviseret til at være selvstændige operatører.
Kolorektalkirurgi
Lækage fra kolorektale anastomoser er en frygtet komplikation af operationer for tarmkræft. Med sit ph.d.-projekt omkring mikrocirkulation i tarmen og anastomoser er Rupan Paramasivam ved at undersøge, om mikrocirkulation i anastomoser kan kvantificeres, sammenkædes med lækage og fremadrettet bruges under operationer. Indtil videre gennemfører Rupan griseforsøg, men metoden skal fremadrettet afprøves under operationer på patienter også.
Tora Haug forsker i sit ph.d.-projekt i, hvordan man kan vurdere teknisk kompetence af kolorektalkirurger der udfører laparoskopisk ”Complete Mesocolic Excision”. Hun har udviklet et vurderingsværktøj, som hun er i gang med at validere. Desuden arbejder hun på et studie, der på lang sigt skal belyse komplikationer, recidivrate og død af patienter, som er opereret efter metoden, og hvor vurderingsværktøjet blev brugt undervejs.
Endoskopi
I 2014 blev det nationale screeningsprogram for tyk- og endetarmskræft opstartet i Danmark. I Region Midtjylland blev der iværksat et større kursusforløb med henblik på opkvalificering af endoskopører i regionen. I denne sammenhæng er Akademi for Koloskopører på Horsens Sygehus blevet grundlagt, hvor der nu afholdes kurser flere gang årligt.
Claudia Jaensch fortsætter sine studier indenfor endoskopien og komplikationer til koloskopi.
På sigt bliver området udvidet til øvre skopi med flere studier omkring ERCP og pankreatit.