14.12.2020
"Arbejdsmedicin – i krydsfeltet mellem medicin og politik" kaster lys over arbejdsmedicinernes detektivarbejde. Gennem tiden har læger nemlig været vidt omkring for at få svar på, hvorvidt patienternes sygdom skyldes deres arbejde
Professor Johan Hviid Andersen og Kurt Rasmussen, tidligere ledende overlæge i Herning, har netop udgivet en artikel, der giver indblik i arbejdsmedicinens historie.
Artiklen "Arbejdsmedicin – i krydsfeltet mellem medicin og politik" er udgivet i Bibliotek for Læger (december 2020) og giver bl.a. svar på:
- hvorfor læger altid bør spørge deres patienter, hvad de arbejder med
- hvad studenteroprøret har at gøre med murerarbejdere og malerhjerne
- hvorfor arbejdsmiljø og arbejdsmedicin i dag prioriteres på alle arbejdspladser og i det politiske system
- hvorfor spørgsmålet om nedslidning ikke er en ny debat
Forfatterne har selv spillet aktive roller i opbygningen af det arbejdsmedicinske fagfelt i Danmark, i udredningen af patienter og i arbejdsmiljøforskningen.
Opbygningen af de medicinske fagfelt har især fået stor betydning for virksomheder og fagforeninger i forhold til forebyggelse og behandling af arbejdsrelaterede sygdomme.
Egon Nykjær er afdelingsformand for Dansk Metal i Herning, og han sætter stor pris på de arbejdsmedicinske klinikker og samarbejdet med dem:
- Arbejdsliv og helbred er jo ikke to isolerede størrelser, men hænger sammen, og den forståelse møder vi på de arbejdsmedicinske klinikker. I andre dele af sundhedsvæsnet har man et mere isoleret fokus på de lægefaglige aspekter, fortæller Egon Nykjær.
Læs artiklen "Arbejdsmedicin – i krydsfeltet mellem medicin og politik" her: link til hjemmesiden for Bibliotek for Læger.
Fakta
- Bibliotek for Læger er verdens ældste medicinske tidsskrift. Det udgives i Danmark og har et særligt fokus på sundhedens historie, kultur og etik. I redaktionen sidder både læger, psykologer og videnskabsjournalister.
- De arbejdsmedicinske klinikker er sygehusafdelinger, hvor patienter kan henvises til af egen læge, fagforening eller virksomhed, hvis man vil have en vurdering af, om deres sygdom skyldes forhold i deres arbejde. De arbejdsmedicinske klinikker fungerer også som forskningsinstitutioner.
Yderligere oplysninger
Kurt Rasmussen, speciallæge: kurras@rm.dk
Johan Hviid Rasmussen, professor: joande@rm.dk