30.05.2016
Nyt forskningsbaseret efteruddannelsesforløb giver formænd i byggebranchen redskaber til en bedre planlægning af og samarbejde omkring arbejdet.
"Toolbox-træning er i sin essens kommunikationstræning af formænd i byggebranchen", lyder det fra Lars Peter Andersen, der er arbejdsmiljøforsker, ph.d. ved Arbejdsmedicinsk Klinik, Herning. Han og forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø har udviklet det nye træningsforløb.
"Man kan spørge sig selv, hvordan kommunikationstræning gør gavn på en byggeplads, men det viser sig, at hvis formanden får træning i at formidle, bliver han også bedre til at planlægge arbejdsdagen og til at formidle sin viden om arbejdsmiljøsikkerhed. Når der er en god dialog mellem formanden og arbejderne på byggepladsen øger det den overordnede sikkerhed", fortæller Lars Peter Andersen.
Træningen skal gøre gavn hele arbejdsdagen
Efteruddannelsesforløbet har navn fra de morgenmøder (Toolbox-møder), der afholdes rundt om på byggepladserne, når dagens arbejde skal planlægges. Toolbox-træningen skal give formændene gode forudsætninger for at formidle deres viden om sikkerhed, arbejdsmiljø og gode rutiner til sjakket. Ikke kun ved de formelle møder, men også i løbet af arbejdsdagen.
I alt har 57 formænd fra 12 entreprenørfirmaer gennemgået træningen, og de er meget positive over for forløbet. Afsluttende evaluering viser, at over 87 % af formændene ’I meget høj grad’ eller ’I høj grad’ mente, at planlægnings- og kommunikations-værktøjerne var brugbare på deres byggepladser. Op til ti måneder senere brugte over halvdelen af formændene stadig værktøjerne ’I meget høj grad’ eller ’I høj grad’.
Fakta om efteruddannelsesforløbet
Tool-box-træningen er udviklet af forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og Arbejdsmedicinsk Klinik, Herning. Efteruddannelsen består af 22½ timers undervisning fordelt på 5 dage. Emnerne er konflikthåndtering, kommunikation, planlægning og samarbejde samt forebyggelse af ulykker, nedslidning og sygdomme.
Toolbox-konceptet er støttet af
Arbejdsmiljøforskningsfonden og Satspuljeprogrammet ’Nye veje til at øge arbejdsevnen for udsatte jobgrupper’.