Projekttitel
Mekaniske eksponeringer i arbejdet og udvikling af alvorlig lænderyg-sygdom
Baggrund
Rygsmerter er udbredt i Danmark. I hospitalsvæsenet alene diagnosticeres ca. 60.000 nye patienter årligt. Det har store konsekvenser for den enkelte, arbejdspladserne og samfundet, fordi rygsmerter bl.a. er årsag til mere end 20% af alle sygedage og 13% af langvarige sygemeldinger.
Imidlertid ved man ikke nok om, hvad der har betydning i arbejdsmiljøet for udvikling af ryglidelser. Derfor er det ikke på nuværende tidspunkt muligt at definere et sikkert ergonomisk arbejdsmiljø. Det skal dette projekt lave om på.
Formål
Formålet med dette projekt er:
- At undersøge sammenhængen mellem fysiske belastninger i arbejdet og udvikling af hhv. diskusprolaps i lænderyggen og uspecifikke behandlingskrævende rygsmerter.
- At undersøge, om fysiske belastninger i arbejdet fremskynder udviklingen af symptomatiske degenerative forandringer i lænderyggen.
- At beskrive, hvordan det går de arbejdsmedicinske rygpatienter ift. arbejdsmarkedstilknytning, samt identificere potentielle prognostiske markører herfor.
De to første undersøgelser baserer sig på registerinformationer fra arbejdsmiljødatabasen DOC*X, Sundhedsdatastyrelsen og Danmarks Statistik.
Den tredje analyse baseres på en national kohorte på ca. 170.000 patienter set på landets arbejdsmedicinske klinikker i årene 2000-2018.
Projektperiode
2022-2025
Kontakt


Mathias Moselund Rønnow
Ph.d.-studerende, cand.scient.san, fysioterapeut
Tlf. 7843 3500
E-mail: mathro@rm.dk