Kunst i foyeren vinder prisen for Art Installation of the Year

Erik A. Frandsen udsmykker foyeren på Regionshospitalet Gødstrup. Foto: Søren Braad Andersen.

09.06.2023

Erik. A. Frandsens udsmykning af foyeren på Regionshospitalet Gødstrup har vundet den internationale pris Art Installation of the Year af Design in Mental Health i London.

På Regionshospitalet Gødstrup glæder sygeplejefaglig direktør Rikke Degn sig over, at prisen anerkender grundtanken om kunst og indretning, der har fokus på patienternes, de pårørendes og medarbejdernes trivsel gennem helende arkitektur.

- Vi kan godt være stolte af, at udsmykningen af hospitalets foyer har vundet Art Installation of the Year. Jeg er meget glad for, at det visionære samarbejde, der har været om at tænke arkitektur, kunstnerisk udsmykning, møblering, wayfinding og flow ind i en helhed på hospitalet nu anerkendes så flot ud over landets grænser, siger Rikke Degn.

Det er arkitektfirmaet Arkitema, som var med i det konsortium, der skitserede og designede Regionshospitalet Gødstrup, der har indstillet de integrerede kunstværker af Erik A. Frandsen i foyeren til den prestigefyldte internationale pris Art Installation of the Year, der hvert år uddeles af Design in Mental Health i Storbritannien.

I indstillingen til designprisen står der blandt andet, at "Regionshospitalet Gødstrup udfordrer det traditionelle hospitalsdesign og har et innovativt forhold til kunst, hvor kunstværker i meditative farver af den anerkendte kunstner, Erik A. Frandsen, pryder stedspecifikke områder på hospitalet. De integrerede kunstværker af Erik A. Frandsen bidrager til at skabe et sikrere og roligere miljø, der har en positiv indvirkning på behandlingen og atmosfæren." 

Rart, imødekommende og menneskeligt inkluderende

Udsmykningen er en kombination af større og mindre skalaer, og er udviklet sideløbende for at opnå et resultat, hvor arkitekturen og kunsten komplementerer hinanden og tilbyder et helende ophold i foyeren for det enkelte menneske.

- Min overordnede tanke har været at skabe en overskuelighed i et anti-hierarkisk og demokratisk foyerforløb fra somatikken og videre ind i Psykiatrien. Det gøres ved at differentiere foyeren i forskellige intime rum, med hver deres karakteristika. Det skal føles som et rart, imødekommende og menneskeligt inkluderende rum at træde ind i. Lige fra det samlende og dog også forskelligartede greb med de 15 indfarvede fiberbetongavle med hver deres specifikke farvesætning af indgangene til frescomaleri, mirrorpolished stålbillede, glasstiftmosaikker, lysskulptur, lyssætning ned af søjlerne og interaktive skærme bøjet rundt om 3 af foyerens søjler. Det har været i en løbende kunstnerisk dialog med arkitekturen og foyerens møblering med en farvesætning, som blev koordineret med kunsten, siger Erik A. Frandsen.

Kunstværkerne er sammensat af flere forskellige elementer, herunder otte store betonvægge på hver 60 kvadratmeter med det kunstneriske udtryk og motiv af livgivende molekyler, en torso og mennesker, der bevæger sig rundt.

I midten af ​​den 375 meter lange foyer er tre søjler dækket af buede LED-skærme, der viser slowmotion-optagelser af kemiske og fysiske processer. I meditative og terapeutiske nuancer sætter digitale videoinstallationer, mosaikker og relikvier stemningen og skaber smukke og visuelt attraktive rammer for patienter, medarbejdere og besøgende på Regionshospitalet Gødstrup.

Hver udgang og afdelingssektion har sin egen farve til at understøtte wayfinding, forbedre restitutionen kreativt og styrke følelsen af ​​identitet.

Flere oplysninger

Sygeplejefaglig direktør Rikke Degn
Tlf. +45 2819 4002
Mail: rikper@rm.dk

Kontaktperson for Erik A. Frandsen:
Arkitekt (MAA) Peter Flejsborg
Tlf. +45 28 40 84 24
Mail: peter@galleri-profilen.dk

Kommunikationskonsulent Merete Friis Jeppesen
Tlf. +45 2962 4447
Mail: mejepp@rm.dk