I NIDO kan alle være del af fællesskabet
Medlem af ph.d.-udvalget Jonathan Nørtoft Dahl har prøvet overgangen fra spredte forskerkontorer til et fælles miljø i NIDO med mere faglig og social synergi.
Efter at have påbegyndt sin ph.d.-uddannelse ved Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet i 2021, rykkede læge Jonathan Nørtoft Dahl til afdelingen for Hjertesygdomme på det tidligere hospital i Herning.
Tekst: Merete Friis Jeppesen
Fotos: Søren Braad Andersen.
Da Hjertesygdomme flyttede til Regionshospitalet Gødstrup, fulgte læge og ph.d.-studerende Jonathan Nørtoft Dahl med og blev en del af det nye fælles forskningsmiljø i det 5.000 kvm store NIDO | Center for Forskning og Uddannelse placeret i den nordvestlige ende af hospitalet.
Fælles forskningsmiljø øger mulighederne for netværk
I NIDO nyder Jonathan godt af forskerkontorets beliggenhed, der gør det nemt at passe arbejdet som læge i Hjertesygdomme. Herudover giver det fælles forskningsmiljø gode muligheder for faglig synergi og sociale fællesskaber med ph.d.-studerende fra andre afdelinger.
Han bemærker til forskel, at de fysiske rammer på det gamle hospital gjorde det svært at netværke, da de ph.d.-studerende var spredt vidt og bredt, og den eneste oplagte mulighed for at mødes var ved den månedlige Journal Club.
- NIDO har virkelig ændret mulighederne for at netværke og samarbejde. Nu kender jeg næsten alle mine forskningskolleger, og vi bruger hinanden meget til faglig sparring, fordi vi kan sætte ansigt på hinanden og ved, hvad hinanden laver, siger Jonathan.
Til tider kan det være en ensom oplevelse at være ph.d.-studerende, især på større universiteter og hospitaler. Jonathan har blandt andet oplevet forskningsmiljøer i udlandet, herunder i Edinburgh, hvor der ganske vist var mange ph.d.-studerende, og de delte et stort kontorområde. Men da de alligevel sad i hvert sit forskningsmiljø, var det svært at skabe både faglig og social synergi.
I modsætning til dette, tilbyder NIDO et fælles forskningsmiljø, der understøtter både vidensdeling og samarbejde, hvilket ifølge Jonathan er en stor fordel - særligt for forskere, der kommer fra afdelinger med få forskningsmedarbejdere.
Ph.d.-udvalg går forrest i fællesskabet
De forskningsunderstøttende medarbejdere i Staben, NIDO Forskning har fokus på at give nye forskere en god start, og samarbejder tæt med hospitalets ph.d.-udvalg, som har seks medlemmer, herunder Jonathan.
Han var med til at danne udvalget sammen med Staben, NIDO Forskning, da NIDO | Center for Forskning og Uddannelse blev taget i brug i 2022.
Ph.d.-udvalget repræsenterer alle ph.d.-studerende ved Regionshospitalet Gødstrup. Fra venstre ses Jonathan Nørtoft Dahl, Kirstine Guld Frederiksen, Ann-Kristine Mandøe Svendsen, Trine Züricho Lyksholm og Ane-Kersti Skaarup Knudsen. Iben Strøm Darfelt og Pernille Bach Steen er fraværende på billedet.
Medlemmerne repræsenterer cirka 40 ph.d.-studerende på tværs af store og små forskningsmiljøer ved Regionshospitalet Gødstrup, og rækker også hånden ud til øvrige yngre forskere, herunder de forskningsårsstuderende.
Staben, NIDO Forskning mødes jævnligt med ph.d.-udvalget for at drøfte emner, som vedrører forskningsmiljøet blandt de yngre forskere i NIDO, både fagligt og socialt. I forbindelse med ibrugtagningen af NIDO handlede møderne mest om brugsret til kontorpladser og laboratorier, men i dag handler de også meget om at skabe trivsel og muligheder for netværk og samarbejde blandt de studerende.
Ph.d.-udvalget sender blandt andet velkomstbreve ud til ph.d.-studerende og forskningsårsstuderende med en opfordring til at deltage i møder, sociale arrangementer og at komme og hilse på i NIDO.
Rammerne gør det nemlig muligt for mange ph.d.-studerende og forskningsårsstuderende at samles, blandt andet til frokostmøder hver anden tirsdag i NIDO | Center for Forskning og Uddannelse. Her deles der forskningsideer, og der planlægges sociale aktiviteter, med ph.d.-udvalget som initiativtager.
Stærk brobygning og samarbejde med Staben, NIDO Forskning
Forskningschef Henriette Nørmølle Buttenschøn glæder sig over, hvordan ph.d.-udvalget er gået forrest i at skabe et godt, velfungerende miljø for hospitalets ph.d.-studerende og yngre forskere på tværs af afdelingerne.
- Det har en kæmpe betydning i forhold til opbygningen af vores nye fælles forskningsmiljø her i Gødstrup, både fagligt og socialt. Og så rammer det plet i forhold til selve grundtanken med NIDO, nemlig netværk, idéudvikling og samarbejde mellem forskellige fagligheder.
Hun fortsætter:
- Netværk og samarbejde er med til at løfte forskning på alle afdelinger og kan være særligt vigtigt for afdelinger med få forskningsmedarbejdere. Vi ved fra andre hospitaler, at det kan være ensomt at være den eneste ph.d.-studerende på en afdeling, socialt såvel som fagligt. Med et fælles forskningsmiljø i NIDO forsøger vi at skabe rammer, hvor alle kan være del af et forskningsmiljø.
Jonathan er enig og roser samarbejdet med Staben, NIDO Forskning:
- Jeg synes vi har bygget en stærk bro. Vi har et tæt samarbejde, og nyder godt af deres kompetencer inden for fundraising og sparring under ph.d.-forløbet.
Fakta om ph.d.-udvalget
I 2024 har medlemmer af ph.d.-udvalget spillet en central rolle i den faglige bedømmelse af posters på Forskningens Dag. En opgave der tidligere blev løst via afstemning. På billedet ses Iben Darfelt, Jonathan Nørtoft Dahl og Pernille Bach Steen.
Ph.d.-udvalget på Regionshospitalet Gødstrup repræsenterer hospitalets knap 40 ph.d.-studerende samt øvrige yngre forskere såsom forskningsårsstuderende.
Målet for ph.d.-udvalget er at øge den faglige og sociale trivsel blandt yngre forskere, blandt andet ved at fremme synergieffekter på tværs af specialer og styrke teambuilding. Dette inkluderer frokostmøder hver anden tirsdag i lige uger, samt velkomstarrangementer to gange årligt, ligesom der støttes op om lokale og regionale forskningsaktiviteter.
For mere information kan man kontakte medlemmerne af ph.d.-udvalget eller deltage i frokostmøderne.